Min onkel Vanja fik 30 år for at sige, at Stalin var en idiot. 10 år for at fornærme ‘folkets lillefar’ og 20 år for at have afsløret en statshemmelighed.

Året er 1957, Stravinskij skal dirigere Moskvas Statsorkester, russerne opsender Sputnik, og Splint og vennerne sørger for, at verden ikke bliver kommunistisk.

Det begynder med, at grev Champignac bliver bortført fra sit laboratorium. Sporene peger på, at russerne har taget ham med til Moskva. Det lykkes Splint og Kvik at overbevise deres avis om fordelene ved at sende dem afsted – under henvisning til Tintins rejse til Rusland – så de kan forsøge at opspore greven.

I Moskva bliver de hjerteligt modtaget og omsorgsfuldt oppasset af Natalja der følger dem i tykt og tyndt, men det lykkes alligevel Splint at finde det laboratorium, hvor greven opholder sig. Det viser sig, at russiske forskere har fundet ud af, hvordan man isolerer kommunistgenet der er fundet i Lenins hjerne, og nu vil man så gøre hele kloden kommunistisk. Til eksperimentet har man indfanget J. Edgar Hoover, den størst tænkelige antikommunist.

Splint har gang i flere heltemodige projekter, men slipper ikke for en tur til Gulag iført fangedragt. Den omsorgsfulde Natalja kan berolige ham med, at fangerne sjældent sidder tiden ud, de fleste dør før tid af sult og udmattelse.

Skønt det er alvorlige emner, den kolde krig, russiske fangelejre og opsendelse af raketter, er tonen let og humoristisk, selv når Splint sidder i en lukket togvogn iført stribet fangetøj. Og så får vi lige et klip af, hvordan jorden kunne have set ud, hvis kommunismen havde sejret. Det er en interessant udlægning af historien, og Splint er en sand kilde til visdom, som når han bebrejder Kvik, at han ryger:

En dag opdager man garanteret, at tobak er skadeligt for helbredet.

Sproglige accenter angives med bagvendte n’er og r’er i teksten, og vi møder alle de stereotyper, som den kolde krig producerede om russere, hvadenten det er partitro soldater, en lille violinspillende jødinde eller en sindssyg, russisk videnskabsmand. 

Historieformidling på højt niveau serveret som god – let farvet, vestlig orienteret – underholdning.

Splint i Sovjetunionen

Et ekstraordinært eventyr med Splint & Co.

Skrevet af Fred Neidhardt

Tegnet af Fabrice Tarrin

Oversat af Ole Steen Hansen

56 sider

Cobolt