Børnebog, andet bind i Spionagenterne.

Søskendeparret Victor og Niki er med familien på ferie hos mormor. De går rundt på havnen, hvor de møder ubehagelig Bob og ildelugtende Svend. Svend er en gammel mand og egentligt meget flink, og desuden god til at bygge modeller af ispinde. Bob er derimod sikkert kriminel, og måske smugler han hash i sin båd.

Det sætter lidt krydderi på ferien og det gør det også, da 16-årige Mads melder sin ankomst. Mads kommer fra et jævnt belastet hjem, og de to søskende må gemme ham på hemsen, for at forældrene og mormoren ikke skal opdage ham.

Således anbragt i en blanding med familieharmoni, socialrealisme og kriminalitet udvikler sig en fortælling om bortførelse af en ældre mand og søskendeparrets – spionagenternes – aktioner for at finde ham igen og forhindre en større forbrydelse.

Der er gode spændingskurver, ikke alle karakterer er så stereotype som først antaget, og som enhver god børnebog er slutningen positiv, og der er et opklarende kapitel med titlen: Vi fortæller det hele. Forældrene deltager kun perifert, men er til gengæld irriterende, når de blander sig for meget.

De unge mennesker er ualmindeligt velformulerede og ikke meget præget af tidens slang, men der er flere meget nutidige træk, som da de opgiver af få fat på politiet, fordi disse ikke lige har en vogn i nærheden.

I opbygning minder romanen om andre børne-ungdomsserier som for eksempel De fem af Enid Blyton eller TV-filmen Guldregn fra 1988. Konceptet kendes også fra de ældre Kim- og Jan-bøger, selvom målgruppen her er lidt yngre: 11 – 13 årige.

Spionagenterne og smuglerbåden

Anne Mette Asp

152 sider

mellemgaard

Udgivet: 14.05.2012

Birte Strandby