Uhyggelig og uhyggeligt spændende science fiction for unge +13 – og andre kan også få sig et godt gys. Romanen handler om Kimo, der uforvarende bliver deltager i reality showet Rangstigen – en slags Robinson med kant, idet de deltagere der falder fra, enten bliver dræbt eller med deres familie flyttes ned til det laveste niveau/sted – Kloakken – i samfundet. Byen, Urban Vertikalis – det eneste samfund der har overlevet den store oversvømmelse, rummer i alt syv niveauer med Kloakken som stedet for snavs, sygdomme og rendestensmonstre. Den Grå Zone er det fattige niveau lige over Kloakken, det fjerde hedder Møtrikken. Det er det der rummer hele byens maskinpark, og det er derfra, vejr og klima styres, mens det femte niveau Bureaukratiet er langt det farligste, fordi indbyggerne der indgår væddemål om, hvordan de kan stoppe Rangliste-deltagerne.

Kimo kommer fra det syvende niveau, Caribu, der med hensyn til mad og muligheder ligner det velfærd, vi kender. Hun har ingen grund til at melde sig, da Rangstigen hovedsageligt søges af mennesker fra de laveste niveauer der desperate søger at forbedre egne levevilkår i den brutale konkurrence.

Men med i feltet kommer hun, og fra dag et er hendes liv truet, og hendes konkurrenter falder som fluer, jagtet både af niveauernes beboere, der har ordre til ikke at hjælpe og af sine konkurrenter. Kimo allierer sig med Urn, og sammen lykkes det dem at overvinde nogle af forhindringerne. De bliver samtidigt til en nyttig brik for en gruppe frihedskæmpere der vil vælte regeringen: Den såkaldte Kommission, der med adskillelse, mord og overvågning styrer Urban Vertikalis

Der er mange gode iscenesættelser og man kan nyde det, der ligner inspiration både fra filmen The Hunger Games, fra Svend Åge Madsens novelle Skabt for hinanden, fra George Orwells 1984 og fra Shirley Jacksons glimrende gysernovelle The Lottery.

Lise Bidstrup
343 sider
Høst & Søn
Udgivet: 2012

Birte Strandby