En litterær agent modtager første del af et manuskript der omhandler begivenheder i 1987, herunder et mord. Da agenten henvender sig til forfatteren for at få resten af manuskriptet, er forfatteren død, og agenten forventer ikke at han nogensinde får opklaringen på mordet, men i bogens næste sektion går en anden litterat i gang med at undersøge, hvad der egentligt skete i 1987, og i bogens tredje del lykkes det en politimand at rede trådene ud og afsløre de løgne der har hæmmet opklaringen.

Den dræbte var professor og i begreb med at udgive en bog, men den blev aldrig offentliggjort. Hans kønne protegé havde bidraget til bogen, og hun havde solide motiver til at dræbe professoren. Oven i købet ser det senere ud til, at hendes første bog er den samme som den professoren var ved at udgive.

Motiver til drab havde også den studerende hun, protegéen, boede sammen med; han var dybt forelsket og havde mistanke om, at hun havde et forhold til professoren. Han kunne have begået mordet enten for at hjælpe hende men også fordi han var jaloux.

Der er flere personer med motiv og blakket fortid. En tilståelse fra en dobbeltmorder på dødsgangen frikender de øvrige mistænkte, men der er stadigvæk noget muggent ved affæren.

Bogens tre dele har hver sin fortæller, de går alle logisk til værks i deres undersøgelser, men har vidt forskellige opfattelser af hvad der har foregået. En central pointe i historien er muligheden for at manipulere med hukommelser, og det er i kombination med opbygning og sprog romanens særlige tiltrækning.

E.O. Chirovici

Spejlbogen

Oversat af Allan Hilton Andersen

328 sider

Hr. Ferdinand

Udgivet: 2017

Birte Strandby