Fantasyroman for unge læsere – 10 – 12 år. I dette fantasyland er hovedpersonerne elvere, der tænker omtrent som mennesker, men de har større anlæg for magi. Desuden optræder der mennesker, gnomer, drager – og monstre der, hvis vi skal tro de sort/hvide illustrationer, ligner jætter, som de ser ud i blandt andet tegnefilmen Valhalla. Som i filmen er de glade for mad og drikke, og de er dårligt begavede.

Elena og hendes lillesøster Sien er hovedpersoner. Elena er ved at lære at bruge sine magiske talenter, og Sien bliver ved et tilfælde forvandlet til en kat. Det giver dem en fordel, da de tager ud for at finde pigernes mor, der også er forvandlet til en kat.. Denne første mission, der er strabadserende nok og omfatter en drage, en frø med gebis og en ond mørkemester, ender lykkeligt, men kun fordi magien pludseligt gør det muligt for katte at vokse til tredobbelt størrelse.

På samme mission møder de Ord, der er et menneske og søn af mørkemesteren, som han hader. Ord slutter sig til dem, og næste mission klarer de sammen.

Der er mange væsener, og der er meget magi, der heldigvis virker. Den anden mission omfatter en fjende, Skovfyrsten, og et aggressivt sværd. Der er således mængder af materiale til fantasien, og læseren er sjældent i tvivl om, hvem der er gode og hvem der er onde. Opbygning og komposition er som den oftest er i fantasy/eventyr for børn. Person- eller nærmere væsensgalleriet er spraglet. Stregtegningerne hjælper med at få styr på monstrene og er basalt en af bogens bedre kvaliteter.

Emil Blichfeldt
Spådrømmen 1 – Trolddom & Knurhår
Illustreret af Søren Tim Nordbo
159 sider
Calibat
Udgivet: September 2013

Birte Strandby