Marklunds alter ego journalisten Annika Bengtson er tilbage. Skrivestilen er sikker som altid, men beskrivelsen af den personlige historie henviser kriminalhistorien til en sekundær placering. Sort hvid er desværre ikke seriens stærkeste. Men man kan se frem til et spændende indblik i Bengtzons overvejelser om sit liv, da hendes tilværelse tager en uventet drejning.

Annika Bengtson er tilbage som kriminalreporter efter nogle år som korrespondent i Washington. Strengene bliver slået an i den velkendte stil, med fundet af en myrdet ung kvinde bag en børnehave. Men først da Annikas mand Thomas kidnappes i Kenya nær grænsen til Somalia, kommer vi ind i bogens egentlige historie.

Thomas og resten af hans delegation kidnappes i forbindelse med en konference om sikring af EU’s ydre grænser. Annika konfronteres med de politiske og taktiske træk i en kidnapningssag af international karakter. Fra Annikas soveværelse har Thomas’ chef fra justitsministeriet kontakt til kidnapperne. Thomas kidnapning får selvfølgelig store konsekvenser for Annika og børnene. Man vil ikke efterkomme kidnappernes ublu krav og et efter et bliver de hjælpeløse gidsler myrdet.
Udover angsten for at Thomas er den næste, som bortførerne likviderer, bringes Annika i et dilemma, da hun bliver tilbudt at sælge sin historie til sin egen arbejdsgiver. For salget af historien vil være Annikas eneste mulighed for at skaffe en stor sum penge til kidnapperne, og hun vil alligevel ikke kunne holde sig selv og sine børn ude af pressens vridemaskine. Skal hun give køb på principperne?
Den lange venten på kidnappernes næste træk giver Bengtzon mulighed se på sit liv med friske øjne. Hvordan har hun det egentlig med mandens hang til andre kvinder? Og hvad med hendes egne behov?

I Marklunds sædvanlige stil serveres Annikas kamp for at navigere helskindet rundt i det følelsesmæssige kaos i en form, som virker både levende og troværdigt. Der har gennem Annika Bengtzon serien været en tendens til at kriminalhistorierne mere og mere er gledet i baggrunden. Desværre fortsætter denne tendens i Sort hvid. Går man efter højspændt krimiaction er nogle af de tidligere bøger nok at foretrække, men for den trofaste læser er den nye bog et spændede indblik i de personlige udfordringer som Bengtzon møder.

Forfatter: Liza Marklund
Forlag: Rosinante
Udg.: 10.11.2011
4 glober

Anmeldt af Nana Marie Pedersen/Bogvægten.dk