En amerikansk familie i et skæbneår

En familie: mormor, mor Kate og Kates børn Jessie, Blair, Kirby, Tiger holder sommerferie. Det vil sige, Tiger gør ikke, han er i Vietnam for at kæmpe for amerikanske værdier. Hele familien er modstandere af krig, men støtter den eneste søn, da han bliver sendt i krig.

Tilbage i morens sommerhus i Nantucket sidder Kate, der drikker for meget, især efter at Tiger er taget afsted, og Kates døtre. Den ældste datter Blair har giftet sig med en højt begavet mand, der er medarbejder på Apollosekspeditionen i Houston. Hun er højgravid med tvillinger, har sagt sit eget job som underviser op for at passe sin mand og sit hjem, og bliver uvenner med sin mand, som angiveligt har en elskerinde. Derfor er hun i Nantucket.

Kirby er familiens ophører og har allerede været arresteret to gange for deltagelse i demonstrationer. Hun får arbejde på et hotel, og hun forelsker sig i en sort mand der går på MIT.

Jessie, den yngste, er tretten år og bestemt ikke lykkelig denne sommer, hvor hendes mormor beordrer hende til at lære tennis, lade være med at prale, når hun vinder en kamp og i øvrigt gør sit bedste for at opdrage på sine børnebørn. Men så forelsker Jessie sig.

Vi følger de fire, Kate og hendes døtre, deres overvejelser, deres situation i tiden med Vietnamkrig, Woodstock, Nixon og ikke mindst opgør med gamle normer og gamle sociale hierarkier. Elin Hilderbrand er meget fortællende, og vi er aldrig i tvivl om, hvad karaktererne tænker og føler, ligesom vi også ved ganske meget om, hvad de spiser, og hvordan de klæder sig. På flere punkter lægges der op til mystik: Hvad var der med Kates første mand, og hvad sker der for Lorraine der også engang var en nær bekendt af familien? Underholdningen er fin, men de sidste 50 sider kan virke lidt lange, for så overraskende er afsløringerne heller ikke.

Tidsmæssigt er romanen som skabt til at læse, lige efter at man har afsluttet Evan S. Connells romaner om Mrs. og Mr Bridge der foregår i 50’erne, og fortællestilen er ikke meget anderledes.

Sommeren 1969

Elin Hilderbrand

Oversat af Jacob Giese

447 sider

Turbulenz

Udgivet: 24.08.2020

Birte Strandby