En spændende, velunderbygget bog om, hvorfor sommeren 1939 blev afgørende for 2. Verdenskrig. Bogen er inddelt i datoer og steder, og med udgangspunkt i kilder såsom eksempelvis Thomas Manns og Joseph Goebbels dagbøger, aviser og stedfundne politiske beslutninger følger vi udviklingen og optakten til den forestående krig. Selve romanen slutter ved Tysklands og Ruslands ikke-angrebspagt i slutningen af 1939, men retningen er afstukket.

Thomas Mann skriver med bekymring om det fædreland, han har forladt, Goebbels skriver med begejstring om Hitlers magtovertagelse i Tjekkoslovakiet, Hemingway rejser hjem efter deltagelse i den spanske borgerkrig og skriver ’Hvem ringer klokkerne for’ og umiddelbart efter nobelprisvinderen ’Den gamle mand og havet’. I USA er Joe Kennedy i gang med at opbygge sit magtdynasti og opdrage sine sønner til at overtage det, i Svendborg sidder Bertold Brecht og planlægger sin og familiens flugt til Sverige, og i Paris sidder den kun femtenårige Jorge Semprún og undrer sig over, at Francos hær kalder sig nationalister, når de med deres marokkanske tropper, tyske fly og italienske infanterister kæmper mod den spanske republik – en kamp de som bekendt vinder efter 33 måneder. Måske fordi kun Hitler og Mussolini så, at det var en kamp for fascismen og derfor bidrog med våben og soldater, hvor resten af Europa forkastede det som en borgerkrig, der ikke var særligt vedkommende og måske endda kunne hæmme kommunistisk fremgang.

Romanen består af fakta leveret overbevisende og uden værdiladninger, undtagen hvor det drejer sig om direkte citater. Alligevel er det en dybt bevægende bog, fængslende i sin måde at opbygge de mange begivenheder til et katastrofalt crescendo, og der ikke et hjørne af historien, der ligger urørt fra udviklingen af gas til gaskamrene, skibet St. Louis, der skulle sejle tyske jøder til Cuba til glimt af Joe Louis, Marlene Dietriech og Edith Piaf. Det er sjældent at møde et så omfattende overblik, og uagtet man kunne overveje, om 2. Verdenskrig ikke allerede havde skabt rigelig litteratur, så er denne roman en gave til det læsende folk.

Forfatter: Werner Biermann

286 sider

Forlag: Rowohlt, Berlin (www.rowohlt.de/buch/Werner_Biermann_Sommer_39.27072009.2687936.html )

Udgivet: Juli 2009