En midaldrende, marrokansk drejebogsforfatter lider af søvnløshed. Det viser sig, at der findes et effektivt middel: han skal dræbe nogen. Hver gang han dræber et menneske, sover han fortrinligt i op til et år efter mordet, afhængigt af hvor værdifuldt et menneske den myrdede var. Et drabs værdi udregner han i søvnbonuspoint

Han begynder med at myrde sin mor, og det er ikke fordi, han er hævngerrig, en pude over hovedet, moren er væk, og han sover fantastisk i mange måneder. Så må han til det igen. Familien har forskellige svagelige, ældre medlemmer, som han hjælper på vej i ubevogtede øjeblikke. Ingen problemer, ingen mistanker, men masser af god søvn. Han får en opgave med at sidde hos døende, så de ikke er alene de sidste timer, men det fungerer kun en enkelt gang. Vennen Tony hjælper ham med at finde flere ofre, men det er ikke en fordel at have Tony på holdet, for han snakker for meget. Vores hovedperson får sendt Tony til Australien, men desværre vender han tilbage. Der viser sig senere en mulighed for at få Tony af vejen permanent. Hans død udløser ingen søvnbonuspoints, men noget helt andet.

Med til fortællingen hører lidt magi, blandt andet den magi hans ekskone udøver i samarbejde med en heks. Desuden er der klip af livet i de marrokanske byer og en verden der virker eksotisk, og det er ikke kun fordi, hovedpersonen på et tidspunkt fanger giftslanger.

Søvnløs er original. Sproget er kortfattet og præcist og fuldt af overraskelser. Det meste af handlingen foregår i Marokko, vores hovedperson er muslim men har en pragmatisk tilgang til sin religion. Han har også en let og ret humoristisk tilgang til mord, men han kommer alligevel til kort til sidst.

Søvnløs

Tahar Ben Jelloun

Oversat af Inge-Lise Dalager

232 sider

Forlaget Arvids

Udgivet: 2020

Birte Strandby