Camilla Wandahl har bl.a. skrevet den populære syv-binds pigebogsserie Veninder for altid. Har nu taget hul på på en sørøver serie om teenage-søstrene Vana og Sam, der foregår i en fantasyverden, der svarer til 1700-tals verden. Der er konger, fyrster, sørøvere og troldmænd her. Kongen har forbudt troldom og hekseri, men det findes selvfølgelig aligevel.
Den 15- årige Vana er fyrstedatter. En dag finder hun el kæde med en halv guldglobe i sin fars skuffe. OM aftenen fortæller faren, at han i virkeligheden er hendes onkel. Han har fundet hende som spæd flydende i en kurv nede ved havnen. Et brev fortæller, at det er hans niece i kurven. Moren har brugt magi for at redde pigen.
Efter hun hører denne historie, løber Vana ned mod havnen for at klare hovedet. En sørøver griber hende og tvinger hende ombord på et skib. Her møder Vana den tvillingesøster, Sam, ingen af dem anede eksisterede. Vana erfarer, at søsteren og vennen, den flotte Maki, er på jagt efter Griffens Skat, der skulle sætte dem i stand til at finde frem til Isheksen og befri pigernes mor, som efter sigende holdes fanget og ikke er død.
Sørøverorganisationen, Den Sorte Vinge, er også på jagt efter Griffens Skat, og de jagter ubønhørligt pigernes guldglobe (Sam har den anden halvdel), fordi den skulle kunne bruges til at finde skatten. Skaten inkluderer Den Kolde Nøgle, der kan åbne alle porte.
Det lyder som en actionserie, men det er god pigeaction. De to rødhårede tvillinger, der sammen med den unge Maki, som Vana er forelsket i, er et rigtig godt selskab. Wandahl skriver i en stil, der virker piget med Vana som fortælleren, men der er alligevel godt gang i spændingen. Det er piger med ben i næsen på eventyr i en farlig verden. De svinger med sværd og slås på ligefod med mændene. Bøgerne er forholdvis letlæselige med en lix på 14 og 15. Til en aldersgruppe 10-13.
Forfatter: Camilla Wandahl
Ill.: Jesper Eising
64 og 56 sider
Forlag: Høst & Søn
Udg.: 07.11.2012