Fortællinger om søskende

Den første historie ‘Mette får en lillesøster’ er velegnet til små børn der snart skal være storebrødre eller -søstre. Mettes mor har en kæmpemave, og da Mette vil lytte til den, bliver hun sparket i øret af babyen i mors mave. Det gør ikke ondt, men Mette er lidt bekymret for, om det sparkeri vil fortsætte, når babyen bliver født. Det er i hvert fald rart at vide, at babyen er meget lille.

Fra Astrid Lindgrens hånd er der fortællingen ‘Allerkæreste Søster’. Den er fantasifuldt illustreret af Hans Arnold, der har fanget Lindgrens helt specielle eventyrverden, der er præget af stor skønhed, samhørighed med naturen og betagende billeder af alt det grønne og levende. Barbro hedder den lille pige, og hendes – for voksne usynlige – tvillingesøster hedder Ylva-li. Sammen har de store og dramatiske oplevelser blandt De Onde og De Gode. 

Illustrationerne er generelt bemærkelsesværdige. Rasmus Bregnhøi har illustreret to af fortællingerne og giver et klart indtryk af, hvordan det er at få en søskende. I tilfældet ‘Lillebror’ af Kim Fupz Aakeson er det dog ikke en baby, der er tale om, men en storesøster, større end hovedpersonen, ‘lillebror’ Elias – og med en dominerende gør-som-jeg-siger-eller-jeg-vapper-dig-én-attitude. Det er Elias’, overbevisning, at hun dukker op som storesøster, fordi hans mor har spist for meget under graviditeten. På sigt viser det sig, at der også er enkelte fordele ved at have en storesøster, der kan banke lømlerne, hvis de skulle prøve på noget. Hun vækker en vis respekt. Det samme kan man ikke sige om forældrene, men forældre har sjældent været hverken særligt imponerende eller særligt pædagogiske hos Aakeson.

Der er flere vinkler på søskende, Carl har en solidarisk lillebror, der nok skal hjælpe ham, når han er syg, og det er generelt bogens budskab, at der kan være noget fint og trygt ved søskende.

Det er gode fortællinger der nok kan vække interesse, og de mange indbydende illustrationer kan også give stof til samtale og eftertanke.

Søster og bror

lille og stor

Gode historier om at være søskende

Lene Fauerby og Mette-Kirstine Bak, Cecilia Wallengren og Amanda Eriksson, Glenn Ringtved og Rasmus Brenhøi, Ida Jessen og Hanne Bartholin, Astrid Lindgren og Hans Arnold, Kim Fupz Aakeson og Rasmus Bregnhøi

157 sider

Gyldendal

Udgivet: 28.02.2023

Bogen egner sig til indskolingen

Birte Strandby