Børnebog med fantastiske helsides illustrationer

Mathilde bor i en lille provinsby. Nabohuset har stået tomt et stykke tid, og Mathilde håber at en jævnaldrende pige vil flytte ind i huset. Men i stedet kommer en sørøverfamilie fuldt udstyret med sabler, skattekister og fregat, der er anbragt i forhaven.

Mathilde bliver gode venner med drengen Jim Søstærk, men ellers er piraterne ikke så populære i kvarteret, hvor deres hæmningsløse og støjende adfærd vækker nogen harme: De kaprer en båd i parkens lille sø og fyrer kanoner af, de graver rundkørslen op om natten og lader postbudet gå planken ud.

Naboerne samler underskrifter på protesten ’Færre sørøver – Flere ordentlige mennesker’ og henvender sig til klagekontoret med den. Men sørøverne har også været længe nok på land, så de tager afsted igen, og før de rejser, graver de en guldskat ned i hver af naboernes have, så deres eftermæle bliver trods alt nydeligt. Og Mathilde får en flaskepost fra Jim, der inviterer hende på sommerferie til skatteøen.

Tegningerne er farverige, og der er mulighed for at genkende forskellige stereotyper: Hr. Mogensen i nummer firs er tidligere tiders typiske englænder med cardigan, charmeklud og sixpence, og den kvinde der afleverer klagen på klagekontoret har pædagogisk duffelcoat og hønserøvsmund.

Teksten er rimet, både relativt velklingende og ikke helt så velklingende, og lidt irriterende står der – noget meningsløst – ’giv lods’ i stedet for ’giv los’, men ellers er der moral, humor og super billeder med gode detaljer for alle pengene.

Pirater og landkrabber

kan godt blive venner.

Det er ganske vist sjældent,

men det hænder.

Jonny Duddle

Oversat af Emma Alnor

36 sider

Turbine

Udgivet: 15.03.2013