Den engelske forfatter Conn Iggulden er mest kendt som forfatter til historisk fiction. Hans serie om Julius Cæsar har været en forrygende international succes, og hans serie om en af verdenshistoriens største og mest brutale erobrere, Djengis Khan og hans efterfølgere sønnen Ogedai og barnebarnet Kublai Khan, står lige så stærkt. Et familiedynasti der i 1200-tallet skabte et nærmest utrolig mægtigt rige, som strakte sig fra Stillehavet i øst til Ungarn og Østrig.
Med bloddryppende brutalitet og både militær og politisk genialitet fik de forvandlet et steppeland med et væld af fattige mongolske nomadestammer til en samlet nation, der erobrede det største rige historien endnu har set.
De tre første bind handlede om Djengis liv og død. I det fjerde bind, Sølvets rige, er vi nu nået frem til Djengis søn Ogedai, der arvede riget efter Djengis. Under Ogedai fortsatte erobringerne især mod vest. Hans geniale militærstrateg, generalen Tsubodai, der førte de mongolske tropper, erobrede først det kolossale russiske rige og fortsatte ustoppeligt mod vest, hvor også Ungarn – forstærket med både tyske og franske korsriddere – faldt for hans hær.

Det er en historisk kendsgerning, at ingen europæiske konger derefter ville have været i stand til at stoppe den mongolske invasion, og det var kun Ogedais alt for tidlige død, der stoppede fremrykningen mod Atlanterhavet. Ogedais død fremkaldte en intern magtstrid, som medførte at Tsubodai og hæren blev kaldt tilbage til den mongolske hovedstad Karakorum. Havde Ogedai blot levet fem til ti år længere er der store muligheder for at Europa i dag – og måske resten af verden – ville have kinesisk som modersmål.
Sølvets rige er en fantastisk velskrevet historisk roman, der tydeligt demonstrerer, hvordan en enkelt regents død har forandret verdenshistorien.

Alle middelalderens krige var blodige og ubarmhjertige, hvor folk nådesløst blev nedslagtet. Korstogene og de europæiske religionskrige medførte hæmningsløse massedrab, men mongolernes hære lagde de landmasser de bevæge sig gennem helt øde som altædende græshoppesværme, der opslugte mennesker, dyr og fødevarer.
De riger som omgav det mongolske område så i begyndelsen med nedladende ligegyldighed på de vilde barbarer. Men de mongolske lederes evner til at efterligne de mere teknisk udviklede staters våben og de disciplinerede mongolske rytterstyrker overvældede alle deres fjender.

Iggulden fortæller med hjertet, når han beskriver de forskellige slag og de forskellige raffinerede militære kneb, som mongolerne fandt på for at besejre de næsten altid talmæssigt overlegne fjender. Han forstår også at beskrive tiden og tankegangen så læseren lever med og forstår det brutale liv, hvor døden i en seng var nærmest ikke eksisterende. Intrigerne og magtkampene indenfor familiedynastiet får også liv og vokser frem for læserens undrende øjne. Det er en ellers ukendt verden som får farver, nærvær, kød og blod. Vi oplever magtbegær, jalousi, umættelig hævn og en familie der forandrede den kendte verden for altid.

Forfatter: Conn Iggulden
Oversættelse: Mich Vraa
396 sider
Forlag: Gyldendal
Udg.: 21.01.2011
5 glober