Politikommissær Kurismaa og hans hemmelige kæreste, politiassistenten Kristina, får til opgave at opklare mordet på en ung kvinde, hvis lig er fundet i nærheden af i Tallin.

Hun er blevet fundet nøgen i sneen, og hun er død ved kvælning. Kurismaa går omhyggeligt til værks. Pigen er escortpige og hun kommer fra Rusland.

Pressen offentliggør et billede, og det vælter ind med opkald til politiet fra en hjælpsom befolkning. Ikke alle opkald fører videre mod en opklaring, men det lykkes makkerparret at tage fat i nogle af de mere relevante – og også et mindre relevant hvor en hustru ønsker at få sin utro ægtefælle i fedtefadet. Efter en del hårdt arbejde, når Kurismaa frem til sønner af det bedre borgerskab, den enes far er Kurismaas chef.

I forventning om at lokke morderen frem, gennemfører politiet et helt lille skuespil på den bar, hvor han forventes at opholde sig. En gruppe unge prostituerede er i livsfare, en af dem dør. Når de at fange morderen, inden den næste dør?

Kurismaa er en interessant personlighed. Han er ikke ufejlbarlig, han har vanskeligt ved at styre sine diplomatiske talegaver, og så har han i øvrigt narkolepsi. Generelt er der fine persontegninger, humor og troværdigt politiarbejde serveret i glatløbende, læseværdig tekst.

Kurismaa er fra Rusland, og hans far er død i en russisk genopdragelseslejr. Estlands historie løber som en understrøm gennem krimien, og så kan Kurismaa et trick, som Salman Rushdie også benytter sig af (i The Enchantress of Florence): han kan afsløre et menneskes sande nationalitet ved sætte det under pres – for eksempel med et par provokerende fornærmelser.

Sneen under sneen

Arno Saar

Oversat af Thomas Harder

294 sider

Arvids

Udgivet: 2021

Birte Strandby