Roman der ligger et sted mellem action, drama og barsk realisme.

Tre unge kvinder arbejder sammen i en sabotagegruppe under sidste del af 2. Verdenskrig. De arbejder for Obersten, men udvikler en betydelig selvstændighed i løbet af romanen.
Hovedpersonen er Maggie med dæknavnet Moskva. Romanen begynder med, at Moskva kommer hjem og oplever, at den jødiske familie i hendes opgang er forsvundet, og at familiens nabo er i gang med at hente de ting, som nabokonen selv kan bruge fra jødernes lejlighed. Det forarger Moskva dybt, men inden længe geråder hun selv i situationer, der virker lige så grænseoverskridende.

På en bar møder hun en tiltrækkende mand, og hun går med ham hjem. Da de har haft sex – første gang for Moskvas vedkommende – opdager hun, at han arbejder for tyskerne, og hun likviderer ham uden tøven. Det giver hende samtidigt mulighed for at stjæle hans pistol, og en sådan stod de netop og manglede i den lille gruppe.

Ikke så lang tid efter kommer Moskva i vanskeligheder i en bar, men med en sand James Bond manøvre lykkes det hende at sætte nok en mand ud af spillet – og skaffe gruppen yderligere et par håndvåben. Denne gang er ofret ikke en tysker, og modstandskampens ædle motiver synes nedtonede. De tre kvinder får ideer til flere aktioner, mest fordi de keder sig, når de ikke er i gang. I deres egen lille subgruppe bliver de ganske magtfulde, mens deres handlinger bliver stadigt mere moralsk tvivlsomme. Deres sidste handling i romanen synes ikke rigtigt at være til gavn for nogen.

Snebær

Mette Sø
278 sider
Forlaget Republik
Udgivet: 2013

Birte Strandby