Spændende historie om et stykke historie

Et par flytter ind i en lejlighed i Købmagergade og gør et makabert fund, et kranium og en rulle papir. Papirerne viser sig at være skrevet af Carl Otto, der i 1820-43 var læge i tugt-, rasp- og forbedringshuset på Christianshavn. Han gjorde sig især bemærket ved at være entusiastisk ekspert i frenologi, som han havde lært i Paris direkte fra pionererne, Gall og Spurzheim.

Frenologien går i al sin uvidenskabelighed ud på, at et menneskes sjælelige egenskaber kan aflæses på kraniets ydre form. Eksempelvis sidder ødelæggelsesdriften lige oven for ørene lige under lysten til list – en lyst man ofte møder hos romanforfattere. I alt er der 35 følelsesorganer der hænger sammen med blandt andet orden, opfattelse af fænomener, hengivenhed, selvforsvarsdrift, godmodighed og vittighed – det sidste fremgår ifølge Carl Otto tydeligt af Byrons buste.

Carl Otto er overbevist om frenologiens fortræffeligheder og kan ret hurtigt aflæse et menneskes karakter. Han ansætter aldrig tjenestefolk uden først at tjekke deres kranier, og han kan rose sig af, at familien i 30 år aldrig har fyret en ansat.

Alligevel begynder han at tvivle, da han møder Anne Andersdatter i tugt-, rasp- og forbedringshuset. Hun har meget på samvittigheden, og hun har et smukt kranium og er dermed født med de bedste karaktertræk. Carl Otto nedskriver hendes brutale historie, en beretning om nød, sociale problemer af enhver art – og hævn.

Carl Otto er sympatisk og hans interesse for frenologien er ganske smittende, både når han begejstres over en perfekt model af Bertel Thorvaldsens hoved eller erhverver kranier fra de dødsdømte, og man kan føle med ham, når han ømmer sig over, at præsten påskedag gør for meget ud af at udpensle Jesu lidelser på korset. Han har pinsler nok i sit daglige arbejde som læge for samfundets dårligst stillede.

Benjamin Jakobsens Midt i en klunketid har et humoristisk kapitel om frenologi, men her tilbagevises teorierne næsten øjeblikkeligt, da professoren i romanen har fortolkningsvanskeligheder i forbindelse med de resultater han får, da han måler kranier på sine børn og sin mor.

Forfatteren har skrevet om Carl Otto og romanens tilblivelse: http://www.michaelclasen.dk/carl-otto.html

Michael Clasen

Det smukke kranie fra Købmagergade

Roman om to historiske personer

361 sider

Books On Demand

Udgivet: 2017

Birte Strandby