Vi er i slutningen af 1800-tallet. Lars og Hermans far dør i en arbejdsulykke, deres mor er død for år tilbage, og de to drenge bliver efter et par uger hentet af kommunens folk og anbragt som tjenestedrenge på hver sin gård. Det er en hård verden for en lille dreng, men Herman møder Anne der er voksen og tager sig pænt af ham på gården. Da Anne drager til København, stikker Herman af fra gården for at følge efter hende. Han lander i en drengebande, og det er lige før historien udvikler sig til en ren Oliver Twist, men ved et tilfælde kommer han i stedet til et omrejsende cirkus og følger med dem til Stockholm og senere til Krakow.

Herman optræder som assistent, som stærk mand og som klovn. Vi følger ham i hans venskab med den transkønnede miss Ella, hans forelskelser og på hans rejser med cirkus, til han finder sit blivende sted.

Med Herman som frontfigur får vi et billede af et Europa med mange fattige uden rettigheder. Det kommer til strejke i Stockholm, og i Krakow bliver et par jødiske søskende chikaneret af bøller. Herman er helten der redder dem og banker en af bøllerne. Beskrivelsen af jødernes vilkår og livet i cirkus set gennem Hermans uskyldige øjne er interessant, men ellers er romanen forudsigelig og sproget mere omhyggeligt end egentligt nuanceret eller tiltalende.

Det er en udmærket fortælling – og med bund i virkeligheden. 

Smukke Herman

Elizabeth Japsen

 208 sider

Attika

Udgivet: 2020

Birte Strandby