Smuglernes hemmelighed er den anden bog i serien om Justice. Justice er datter af en advokat. Hendes mor er død, og Justice går i sjette klasse på kostskolen Highbury House. Vi befinder os i 1937, og kostskoler dengang så noget anderledes ud end i dag. Der er flere regler, eksempelvis måtte børn ikke tale til lærerne eller stille spørgsmål uden at være blevet opfordret. Det er noget, Justice kæmper lidt med. Hun er en venlig pige med en stærk retfærdighedssans, som unge helte og heltinder ofte er. Hun begår fejl men altid i arbejdet for det gode.

Kostskolen lyder generelt ikke tiltrækkende. Lærerne er korrekte og distancerede, og det er ikke god tone at være venner med personalet. Justice er naturligvis venner med tjenestepigen Dorothy, mens en af hendes mere snobbede klassekammerater stolt erklærer, at hun aldrig har været i et køkken.

Elly Griffith har brugt sin mor, der var på kostskole i 30’erne, som model for Justice. Krimien er smukt og meget traditionelt opbygget, og der er plads til både gåder, overraskelser og sejre til dem der trænger. Det er en fin læseoplevelse for piger på 10 – 12 år, og måske også for deres mødre og bedstemødre.

Da Justice ankommer til Highbury House efter juleferien er der kommet en ny, smuk gymnastiklærer og en skolesygeplejerske der ligner en heks. Men ingen er helt, hvad de giver sig ud for.

Justices sjetteklasse skal påtage sig samfundsopgaver. Det indebærer, at Justice skal læse avis for en blind mand en gang om ugen. Manden fortæller, at han har været pilot, og at han leder efter sin datter.

Justice lover beredvilligt at hjælpe med at finde datteren og falder i sin iver over mange sære ting, der bør undersøges nærmere. Eleverne får forbud mod at gå ned i skolens kælder, samtidigt opdager Justice, at skolesygeplejersken ofte sniger sig ned i kælderen; og så sker der et mord, helt uforklarligt, men Justice og Dorothy forfølger sagen med risiko for egne liv.

Spændende krimi og ikke mere hæsblæsende end at man får et godt indtryk af liver på kostskolen.

Smuglernes hemmelighed

Mit navn er Justice

Elly Griffiths

Oversat af Julie Rotne

214 sider

Gads Forlag

Udgivet: 2020

Birte Strandby