Martins skole har været udsat for hærværk, håndvaske er forvandlet til dynger af hvide skår, døre til kontor og lærerværelse er halvvejs hevet af hængslerne. Matematiklærer Thorsten spørger i sjov, om Martin har noget med det at gøre, fordi han er ’sådan en oppe fra blokkene’. 

Martin synes ikke, det er sjovt. Han har sit at trækkes med. Hans far er alkoholiker, hans mor er psykisk syg, og Martin prøver at passe på sin lillebror og helst undgå kommunens opmærksomhed, fordi hverken han eller lillebroren har lyst til at flytte igen.

Samme dag som hærværket på skolen bliver opdaget, ankommer en mand fra firmaet Sombra der skal sætte overvågningskameraer op. Manden opfører sig mærkeligt, og Martin bliver mistænksom. Hvordan kunne han dukke op så hurtigt, og hvorfor er inspektøren så vild med overvågning, at han har seks skærme på sit kontor? 

Tre af Martins klassekammerater synes også, at det er spooky med alle de kameraer, og den fåmælte mand fra Sombra har tilsyneladende en besynderlig indflydelse på sine omgivelser. Firkløveret beslutter sig for at finde ud af, hvad der sker. Har det ligefrem noget med sort magi at gøre?

Her er fin spænding og samtidigt en relativt vellykket balance mellem formodningen om sort magi og den realistiske hverdag, hvor Martin på hjemmefronten slås for, at hverken han eller broren udløser farens vrede. Der er et følsomt besøg hos drengenes skrøbelige mor og glimt af lillebrorens periodiske desperation. Måske er det derfor lidt vanskeligt at købe tesen om en magisk virkelighed ved siden af Martins liv, selvom Martin tydeligvis har brug for det, og som det måske viser sig i næste bog, oven i købet kan finde ud af at vende det til sin fordel.

Under alle omstændigheder er det spændende, hvordan handlingen i den næste bog i serien udvikler sig.

Skyggelinsen – bind 1

Manden fra Sombra

Jakob Drud

166 sider

Brændpunkt

Udgivet: 2022

Birte Strandby