Vred ung mand udfordrer omgivelserne

Årets hidtil bedste bud på nytænkning af ’Rend mig i traditionerne’, ’Den kroniske uskyld’, ’Catcher in the Rye’ og alle de andre romaner om eksperimenterende og følsom pubertet.

Det begynder med et dødsfald, da vores fortæller afvises brutalt af den pige, han er forelsket i. Der slutter hans første liv, men han kommer igen som superprovokatør: Han ifører sig sin mors gamle, storblomstrede kittel og går i skole. Det udløser ordene bøsse 98 gange, tosse 61 gange, psyko 37 gange og desuden kommunistsvin, hippie, klammos og et enkelt ’se at blive klippet’ fra en ældre dame i bussen.

Under protestaktionen udløses en kreativ kilde i ham, og han hænger sine digte op på skolens opslagstavle – anonymt – hvilket får rektor til at frygte for trusler mod skolen.

Pennen er min pistol
Jeg skyder dig i øjnene
sprøjter ord ind i din hjerne
tagger dig med min sprayflaske …

Men er hovedpersonen desperat, så er vennen Pålle det i højere grad, og for hans vedkommende udvikler det sig til trusler om vold og ender med mord, mens fortælleren selv møder Lavendel og opdager fremtiden.

I forløbet indgår også læsning af Sartre om det frie valg og det ikke usædvanlige forhold til moren, der både er for meget i sit engagement i sønnens liv og for lidt i sin trang til at leve sit eget liv. Alt i alt en ny bog om et gammelt fænomen, og i denne udgave også en slags forklaring på, hvorfor det kan gå helt galt. God humor og stor tragedie i realistisk cocktail.
Skyd appelsinen

Mikael Niemi

Oversat af Charlotte A. E. Glahn
204 sider
Lindhardt og Ringhof
Udgivet: 09.09.2011

Birte Strandby