En glimrende bog om begavet manipulation, om hvordan man ændrer holdninger og mål, og hvordan man kan omgå det organisationsteorien kalder ’modstand mod forandringer’.

I stedet for at tale om højre og venstre hjernehalvdel inddeler forfatterne menneskets bevægemønster i Rytteren, Elefanten og Vejen. Rytteren er den rationelle med overblikket og excel-regnearket, Elefanten er følelserne – de fylder meget, og de kan være vanskelige at styre selv for en dygtig Rytter – og Vejen er den forandring vi gerne vil have gennemført.

Bogen er herefter inddelt i ’Forandringens tre overraskelser’, der går på hvordan man kan påvirke henholdsvis Rytter, Elefant og Vejen.

Der er utallige spændende og overbevisende eksempler på vellykkede forandringer:

En lille amerikansk kommune var på nippet til at gå nedenom og hjem, da en gruppe unge regnede ud, hvordan man boostede økonomien – blandt andet ved at overbevise borgerne om, at de skulle lægge 10 % yderligere af deres indkøb lokalt.

Et andet problem handlede om kræftramte teenagere, der sløsede med medicinindtaget. Lægerne mente, at mere viden om sygdommen og medicinen ville overbevise teenagerne, men det havde ingen indflydelse. Det havde derimod konstruktion og anvendelse af et computerspil Re-Mission om en skarptskydende robot med blodcelleproblemer.

Microsoft oplevede, at nye programmer ikke altid blev godt modtaget af brugerne. Virksomhedens udviklere mente, at man havde testet på forkerte brugere, men efterfølgende blev udviklerne sat til at udarbejde programmerne på maskiner, der svarede til almindelige brugeres computere, så de derved fik forståelse for slutbrugerens situation.

En af mange interessante konklusioner er, at hvis man kan påvise, at man allerede er godt på vej til målet, så kommer man længere, end hvis man skal begynde ved scratch – håb er benzin for Elefanten. En anden velbegrundet konklusion er at klarhed opløser modstand og man kommer ganske langt, hvis parametrene er kendt og forudsætningerne er minimale.

Skift kurs – Sådan bliver den svære forandring nemmere

Chip Heath & Dan Heath

Oversat af Lotte Kirkeby Hansen

386 sider

don max

Udgivet: December 2012

Birte Strandby