Letlæsningsbog med moralsk dilemma

Emma har fået en sej veninde, en der har styr på alt det med makeup og tøj. Det giver Emma noget at leve op til, og det en del modstand fra hendes mor der slet ikke er enig med hende om teenageres tøjstil.

Emmas veninde foreslår, at Emma køber en dyr mascara, men hun har ikke råd, så hun beslutter sig for at stjæle den i butikscentret. Det lykkes ikke rigtigt første gang, men Emma får en chance til. Denne gang lykkes det. Alligevel er Emma ikke helt tilfreds.

Der er ikke lixtal på Skal jeg gøre det?, men sætningerne er korte, og der er ikke så mange lange ord. Emmas tilbøjelighed til at tækkes den sejere veninde giver fortællingen lidt drama, og de fleste kan nok genkende de problemer der kan være med at leve op til de forventninger, man tror andre har, ligesom Emma støjende samvittighed måske også kan genkendes.

Emmas univers består af butikscenteret og skolen, veninden og forældrene, og hun er i en alder hvor forældre ikke forstår noget. Hermed er hun relativt typisk for alderen, alligevel er hendes problemer interessante nok, til at man gider at læse om dem. Handlingen er forudsigelig, og der er hverken de store overraskelser eller ret meget information i øvrigt om Emmas liv. I slutningen viser det sig, at veninden ikke er nogen særligt god veninde, mens moren er klippen i Emmas liv. De voksne er alligevel ikke helt tåbelige, selv om de forstår så lidt.

Thomas Halling

Skal jeg gøre det?

Oversat af Anne-Sofie Duch Teglgaard

33 sider

Straarup & Co

Udgivet: 2018

Målgruppe: 10 – 14 år

Birte Strandby