Håkan Nesser er en begavet skribent med misundelsesværdigt overblik og han skriver aldrig ‘bare’ en krimi. Her er overlegen stil og en elegant fortælling om en forfatters fortælling om en forfatter med en syret, måske psykopatisk, personlighed.

Skak under vulkanen er den syvende krimi med vicekommissær Barbarotti i hovedrollen. Barbarotti er over al måde sympatisk ligesom sin samlever og kollega Eva. Barbarotti er ensom i krimiens første del, fordi Eva er taget til Australien for at hjælpe sin søn og svigerdatter der har problemer. Krimien er skrevet i nuet, og Evas besøg afsluttes, da Australien står i brand som følge af klimaforandringerne, mens sidste del af gådens opklaring finder sted under coronanedlukning.

Men Skak under vulkanen må have været en rå omgang for Nesser, for her er nemlig noget der ligner seriemord på forfattere. Den første, Lunde, skriver om en psykopatisk forfatter der oplever stort set det, Lunde selv oplever, herunder at en tilskuer ved et foredrag spørger, om Lunde selv har begået det mord, han så tydeligt beskriver i et af sine tidlige værker.

Herefter forsvinder Lunde ud i den blå luft. Det samme sker for en kvindelig digter. Ved et af sine foredrag konfronteres hun med et provokerende spørgsmål, og ingen har set hende, efter at hun har forladt foredraget for at tage tilbage til sit hotel.

Barbarotti begynder at overveje, om de to sager er forbundne, og om den røde tråd kan findes på bogmesser i Sverige eller Danmark. Barbarotti er godt selskab, og Eva agerer sommetider den hvide klovn der får sat Barbarottis ideer i relief. Sprog og stil gør læsningen til en nydelse, og opklaringen er lige så usædvanlig, som den altid er hos Nesser, men måske ikke helt så raffineret, som man normalt forventer af en Barbarotti-krimi.

Skak under vulkanen

Håkan Nesser

Oversat af Andrea Fehlauer

317 sider

Modtryk

Udgivet: 2021

Birte Strandby