Alt hvad der sker, sker af Guds vilje, siger Randall for at afværge det onde, men selv familiens nok så praktiske skift af tro afværger ikke det onde.
En familiekrønike fortalt i omvendt kronologisk orden af fire seksårige børn fra hver sin tid og med hver sin stemme: Sol i 2004, hans far, Randall, i 1982, Sadie, bedstemor til Sol i 1962 og til slut Kristina, mor til Sadie, der fortæller i 1944-45 i et Tyskland, hvor nazisterne gennemførte et germaniseringsprogram af børn fra blandt andet Ukraine og Polen.

De tre ældste fortællere: Randall, hans mor og bedstemor er almindelige, genkendelige børn, men Sol i vore dages Californien har en særlig begavelse, et særligt ordforråd og hans interesse for vold og sex har ikke megen lighed med de sædvanlige standarder for seksårige. Han er overbeskyttet af naive, fordomsfulde forældre, men sniger sig til at surfe på nettet og se på billeder fra Irak-krigen, når hans mor støvsuger. Han har ikke meget til overs for sine medmennesker, han er ulidelig i sin tiltro til egen uovervindelighed, og måske er hans lille monsterpersonlighed et produkt af de skabsskeletter, de foregående generationer har måttet slås med.

Det vellykkede ved at beskrive udsigten fra det barnlige univers er netop, at indtrykkene fra den store verden optages, uden at evnen til at tænke rationelt er udviklet. Samtidigt opfatter barnet ærligt i forhold til de løgne, som voksne fortrængningsevner kan kreere, begivenhederne får andre betydninger, og vi lærer også, at barndommen ikke kun er et tabt paradis.

Romanen der er prisbelønnet i 2006, er velskrevet, fascinerende og hurtigt læst.

Nancy Huston
Oversat af Jesper Tang
288 sider, 299 kr.
Gyldendal

Birte Strandby