Fire børn taget lige ud af hverdagen drager ud på et usædvanligt eventyr. Ikke ’Løven, heksen og garderobeskabet’ men ’viceværten, damen og kisten’, og det bliver ganske dramatisk, selvom det ikke er 2. Verdenskrig men en nutidig, dansk baggård der er afsættet.

Bogens illustrationer er helsides fotos af børnene på deres rejse fra realisme til mystik, himmel og eventyr og tilbage til realisme igen. Måske gør fotografierne det let for unge læsere at identificere sig med karaktererne? Under alle omstændigheder tror man på historien, også de dele der ikke sædvanligvis anses for troværdige.

De fire børn er to piger og to drenge, den ældste er otte den yngste fire. Når man fylder fire, får man sin egen kylling, der skal bo i det fælles hønsehus, og den mindste, Per, har netop fået sin kylling og lukker den ind i hønsehuset. Men næste morgen er buret tomt!

Børnene tager af sted for at finde deres høns. Det fører dem fra viceværten til en mystisk dame, til himlen hvor Lise møder sin døde far og videre til en sur prinsesse, der kan hjælpe dem men ikke uden at få noget igen.

Børnene hedder Sjuske Dorte, Flittig Lise, Stædig Per og Karl Smart. De foranstillede tilnavne angiver samtidigt deres brister, men som det ofte er tilfældet i eventyr, så bliver brister til styrker under de rette betingelser, og de fire børn får brug for alle talenter. Som de gammeldags eventyr er Sjuske Dorte og mysteriet… en støtte til barnet, en forsikring om at man godt kan bruges, selvom man ikke er perfekt.

Pernille Glavind Olsson og Ulrik Jantzen

54 sider

Turbine

Udgivet: 14.08.2014