Vær inspirerende

Vær relevant

Vær forberedt

Vær sjov

Vær kortfattet

Vær passioneret

Vær autentisk

… eller vær stille.

Her er opskriften på, hvordan man bliver en mere underholdende foredragsholder. De fleste eksempler kommer fra standupkomikken, og der er enkelte fra politik og erhvervsliv. Det er ikke kun en vejledning for vordende standuppere, men også en guide for mennesker der vil sikre sig tilhørernes engagement, og måske blot har brug for lidt krydderi på tørt stof.

En del af bogens vejledning går på, hvordan man producerer gode jokes. Hvordan man brainstormer og fanger det hele: onkeljokes, sjofle og fjollede jokes, før man sorterer grundigt og finder ud af, hvad der kan udvikles.

Comedygreb er en del af værktøjskassen, for eksempel: 

Bait and switch – der kan anvendes som i det følgende fra valgkampen mellem Anders Fogh Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt: 

Den ene vimser rundt i kjole og med fine håndtasker – den anden er leder af Socialdemokratiet.

Eller

Jeg er sønderknust. Min kone er løbet væk med min ven. Jeg savner ham helt vildt.

Der er flere greb som observationskomik, anekdoten, sammenligningsjokes, ordspil eller puns, callbacks. Forfatteren gennemgår dem alle og fortæller om opbygningen. 

En anden del handler om at lære at huske sit materiale. Her anbefales hukommelsespaladset og forskellige mnemoteknikker. For undervisere og erhvervsfolk kan det nok blive vanskeligt helt at slippe af med PowerPoint, selvom det i flere omgange er bevist, at det sjældent fungerer.

En ting der også er vigtig – måske mere for standuppere end for erhvervsledere – er det at kende sit publikum. Her er nogle grelle eksempler på, hvor galt det kan gå, hvis man fejler. De to sure gamle mænd fra Muppets er også inde over, hvordan tackler man dem, kan man spørge om deres holdning deles af de øvrige tilhørere, eller kan man henvende sig til dem i pausen og derved give dem mulighed for at ventilere utilfredsheden?

Der er mange gode ideer, og eksemplerne bidrager væsentligt til underholdningsværdien. Det havde været skuffende, hvis det ikke var tilfældet.

Den der er stærkest skal også være sødest (Pippi Langstrømpe-reglen)

Sig noget seriøst sjovt!

Giv skarpere og sjovere præsentationer med tips og tricks fra standupkomikere

Henrik Skovdal

Skrevet i samarbejde med Irene Nørgård

253 sider

Forlaget Cochlea

Udgivet: 14.02.2020

Birte Strandby