Om sex siger evolutionsteorien, at overlevelsesstrategisk skal mænd have enten sex med flest mulige partnere og dermed mange børn, eller med få partnere som de så beskytter mod andre mænd. For kvinder der jo ikke kan nå at få så mange børn som mænd foretages udvælgelsen af partneren med større omhu. Med de begrænsede muligheder er der ikke tid til underlødige hanner, og den stærkeste, sundeste han vælges, så ungerne får de bedste gener. Dem der ikke er tilhængere af evolutionsteorien mener, at kvinders historisk seksuelle tilbageholdenhed er kulturelt bestemt.

Et senere kapitel om holdningen til løse forbindelser blandt magtmennesker antyder, at dette kan være korrekt. Ganske vist er de fleste velkendte eksempler – John F. Kennedy, Clinton og Berlusconi – mænd, men en ny undersøgelse viser, at også kvindelige ledere ser stort på ægteskabsløftet.

A pro pos ægteskab så har sex haft vanskelige tider i forskellige religioner. Således har Augustin efter egne ungdommelige eskapader erklæret erotisk lyst for syndig – og at sex kun burde finde sted inden for ægteskabet og alene med reproduktion for øje. Prostitution betragtede han som en nødvendigt onde, der skulle forhindre mænd i at voldtage andres hustruer og døtre.

I Japan er de ved at afskaffe sex. Unge betragter parforhold som besværlige og krævende. Mange unge mænd vælger i stedet at downloade en cyberspacekæreste, der kan udstyres med personlighed, humør og tøj. Cyberspacekæresten er kysk, giver trøst og opbakning og bliver sur, hvis man glemmer hendes fødselsdag.

Interessant input om sex set fra mange forskellige vinkler og suppleret med underholdende anekdoter, forskningsresultater og fordomme.

Ditte Trolle

Tænkepauser

60 sider

Århus Universitetsforlag

Udgivet: 01.06.2015

Birte Strandby