En række essays om oplevelser og tanker – på sine steder nærmest selvbiografiske brudstykker i lighed med Hjertets hemmeligheder af Ib Michael eller Havet Byen Bjergene af Per Nyholm.

Første essay handler om forældre og døden, om at miste en mor der er maniodepressiv og begår selvmord, da forfatteren er 13 år gammel, og det handler om at miste faren mange år senere, da han er mæt af dage. Også det følgende kapitel handler om død. Denne gang er det forfatteren Ben Okri der fortæller om sine møder med døden, hvordan han som dreng har skåret en mand ned fra et træ, fordi hans far skulle indlevere liget til det lokale politi. Manden har hængt sig, fordi hans kone ikke længere elsker ham.

Et kapitel er tilegnet den franske forfatter Marie Cardinal, der især blev kendt for sine romaner med feministisk islæt og frigørelse. Interessen for Cardinal skyldes ikke så meget kvindefrigørelsen som det faktum, at som forfatteren også havde en kamp med angst. Hun fik psykiatrisk hjælp, og forfatteren fik terapi og de undgår begge, at deres traumer vælter tilværelsen.

Desuden er der tekster om religion og sex, om at flyve og om Mandela og Ghandi. Der er i det refererede ikke de helt store nyheder. Blandt andet refereres fra Mandelas selvbiografi ’Vejen til frihed’, om at Mandela selv kortvarigt faldt i apartheidsfælden, da han i forbindelse med en rejse forbavses over, at en sort pilot kan flyve maskinen.

Der er mange tænksomme betragtninger om livet og friheden og optakt til refleksion, som man måske kan anvende til eget brug.

Helle Merete Brix

158 sider

mellemgaard

Udgivet: 23.07.2012

Birte Strandby