Smertelig fortælling om svigt. I små kronologisk anbragte afsnit følger læseren Cecilie og hendes familie. Mor, far, to søstre og måske en afdød bror. Cecilie skulle i hvert fald have været en dreng. Hun er seks år i bogens første afsnit, og allerede i gang med at aflede farens opmærksomhed for at undgå noget truende, som læseren endnu ikke helt ved hvad er.

I det tredje kapitel cykler Cecilie tur med sin mor. Det er fint vejr, det går ned ad bakke med høj hastighed, og Cecilie spørger sin mor, om hun må køre uden hænder, hvortil moren svarer, at hun da også kan prøve at løfte fødderne fra pedalerne. Det ender i en ulykke, og det varer flere år, før Cecilie forstår, at det er moren og ikke hende, der har et problem.

Senere klager Cecilie til sin far over, at hun bliver mobbet i skolen. Faren vil ikke tage sig af det, fordi forældrene til mobberen er hans kunder i forretningen. Og udover alle de psykiske – og måske ikke altid lige bevidste overgreb – så slår forældrene – mest faren: Med aftenens slagteknik fødes slagene ret over farens isse.

Det faste holdepunkt i Cecilies tilværelse er farmoren, men hun vil ikke fortælle farmoren om farens vold, for det ville ødelægge den sparsomme hygge.

Den voksne Cecilie kæmper med psykiske problemer og pilleindtag. Hun er heldigvis stærk, og så har hun støtte i sin gode ægtefælle, så hun kommer ud på den anden side som et helt menneske, selvom hun stadigt døjer med slemme flashbacks.

Chokerende læsning om vold i middelklassen.

Hanne Mulvad Nielsen

201 side

Forlaget Linje H

Udgivet: 24.02.2013

Birte Strandby