Krimi og kærlighed går hånd i hånd i forfatteren Harlan Cobens nye bogt ”Seks år”. Den amerikanske forfatter har skrevet syv krimier, der alle har fået stor popularitet, og flere er røget direkte til tops på de amerikanske bestsellerlister.
Selv om Harlan Cobens position som krimikonge er indiskutabel, må jeg se mig nødsaget til at betegne hans nye bog ”Seks år” som en noget blandet fornøjelse. Selve plottet er udmærket om end der er ting, der virker lidt søgt, og bogen indeholder en række fine elementer.
Fortælleren er Jake Fisher, der er professor på et universitet. Han har haft et kærlighedsforhold til kunstneren Natalie, men er blevet vraget. I bogens indledning dukker han uinviteret op til hendes bryllup med Todd. Seks år går, og nu læser Jake en nekrolog over Todd. Nu vælger han – atter uinviteret – at dukke op til begravelsen. Men enken viser sig ikke at være Natalie, og dét bliver startskuddet på en hektisk jagt efter sandheden. Jake insisterer på at finde Natalie og afsløre, hvad der er sket med hende. Det skal snart vise sig at han har stukket hænderne ind i et hvepsebo! Jakes modstandere ønsker at lukke munden på ham. Men Jake bliver bare mere og mere insisterende.
Det ér så afgjort spændende og fængslende at følge Jake på hans jagt efter Natalie. Man kan ikke andet end være nysgerrig for at få mysteriet løst. Men bogens præmis: kærlighedshistorien mellem de to fungerer slet ikke. Det bliver rent ud sagt patetisk, og Harlan Coben udtrykker sig rimelig banalt rent sprogligt, når det gælder Jake Fishers følelsesliv. Det er brandærgerligt! Måske er det ikke smart at mikse kærlighed og krimi på denne måde. Særlig bogens indledning halter, og dét gør alt andet lige læsningen af resten af bogen vanskeligere.
Bogen bliver på mange måder typisk amerikansk. Forfatteren overdriver både handlingsmæssigt og rent sprogligt, hvor det bliver for meget af det gode. Jeg ville ønske, at Harlan Coben kunne levere sin historie mere troværdigt, for der er ingen tvivl om, at han forstår at udtænke et godt plot og levere nogle velvalgte twist, der gør læsningen spændende. Harlan Cobens seneste bog er hurtigt læst, men også hurtigt glemt igen. Desværre.

Harlan Coben

Oversættelse af: Poul Bratbjerg Hansen

Gads Forlag

1. udgave 2015

301 sider, softcover m. klapper

Udgivelsesdato: 1. 10. 2015