Johan Theorin har fået et godt greb på sin thrillerskrue og strammet den godt til. Sankt Psyko starter med et vejskilt, som hovedpersonen, Jan, ser ud af et taxivindue: ‘Pas på! Legende børn!’, og det er noget Jan i den grad har erfaret på egen krop, da han var dreng. Jan var det svage mobbeoffer, som ubarmhjertigt og grusomt blev forfulgt af fire ondskabsfulde drenge, firebanden, der altid var efter ham. Firebandens mobning var så slem, at Jan faktisk var heldig at overleve.
Jan er nu voksen, pædagoguddannet og på vej til et nyt job. Hans mål er at hjælpe og beskytte de svage. Men vi finder hurtigt ud af, at han har mystiske ting i sin bagage. I en børnehave, hvor han var ansat, har han på et tidspunkt gemt en dreng i en klippehule/beskyttelsesrum.
Han bliver hurtigt vellidt på sit nye job, hvor han arbejder i børnehaven Lysningen. Men det specielle ved børnehaven er, at den har forbindelse til Sankt Patricias retspsykiatriske sikringsafdeling. Nogle af børnene har en forælder siddende på den lukkede anstalt, og de børn skal med jævne mellemrum eskorteres til besøg i anstalten – i folkemunde kaldt Sankt Psyko – og det foregår gennem en underjordisk tunnel.
Imidlertid får Jan snart en fornemmelse af, at der sker mystiske ting både i børnehaven, i den underjordiske forbindelsesgang og i anstalten, hvor blandt andre den berygtede massemorder og livstidsindsatte Ivan Rössel sidder.
Jan bliver indblandet i en hemmelig postordning, hvor de ansatte smugler breve ud og ind af anstalten, fordi de mener, at anstalten bliver drevet med alt forgammeldags og overdrevent strenge regler. Til trods for hans indre totale kaos, forsøger Jan at gøre, hvad han finder rigtigt.
Han har sin helt egen dagsorden med arbejdet. Han vil finde en pige, Rami, han engang mødte på en lukket børne/ungdomspsykiatrisk afdeling og redde hende fra indespærringen. Men ubarmhjertigt vikles han ind i andres indviklede spil, som han ikke helt kan gennemskue, ligesom det er svært at finde ud af, hvem der trækker i de forskellige tråde.
Stemningen bliver konstant mere mørk og truende. Nogle tilsyneladende motivløse mord hænger også og svæver i udkanten af historien, og efterhånden går det hele op i en spids og eksploderer i dramatik og død. Jan forsøger at være den gode, men det går alligevel ikke spor godt.
Ved at skifte mellem tre scener: Nutiden, Lysningen, og fortiden henholdsvis repræsenteret ved børnehaven Lossen, hvor Jan bortførte den lille dreng, og Bøngeren, den lukkede børneafdeling.
Sankt Psyko er en forførende spændende thriller med onde mennesker og hjælpeløse ofre. Mørket kommer både listende og springende, og man kan bestem ikke beskylde bogen for at slutte på en lys tone.
En læseværdig thriller der fastholder dig til sidste side.

Forfatter: Johan Theorin
Oversættelse: Louise Ardenfelt Ravnild
417 sider
Udg.: 22.03.2012
5 glober

Jan Vandall