Vi er i Irland i 1910, helt præcist i Ballinakelly. Her bor engelsk-irske Kitty Deverill med sine forældre og søskende. Hendes fars forældre bor på det nærliggende slot – sammen med alle forfædrene, der er blevet til spøgelser og først vil forsvinde den dag en Deverill gifter sig med en O’Leary og flytter ind på slottet.

Kitty er familiens yngste og sin mors mindst elskede barn. Til gengæld har Kitty sin farmor, der ligesom hende kan se forfædrenes spøgelser.

Kittys bedste venner er kokkepigens Bridie og Jack O’Leary, som både hun og Bridie forelsker sig dybt i. Bridie og Jack er irere, og forholdet til Jack belastes senere af, at Jack er nationalist, og at konflikten mellem irere og englændere spidser til. Bridie forsvinder til USA, og Kitty blever sendt til London, men ingen af dem kan slippe deres irske tilhørsforhold.

Den politiske situation i Irland 1910 – 1925 danner baggrund for kærlighed, romantik og drama, både politisk og internt i familien. Det giver lidt spræl i familiens planlægning, at godsets arving er homoseksuel, og det giver en anden slags spræl, at farmoren serverer cannabiste for familien.

Der er mange udmærkede handlingsforløb og beskrivelser, men flere ting trækker ned: Dels forklares tingene med stor omhu, og det bliver trivielt i længden, og dels er sproget fodslæbende og til tider sært og med misforstået ordvalg:

et vidtspændende hus

han drævede evindeligt

en stor soufflé af en kvinde

hun fik nys fra Maud

Han holdt vildt om hende

Sange om krig og kærlighed

Santa Montefiore

Oversat af PoulHenrik Westh

510 sider

Turbulenz

Udgivet: 2021

Birte Strandby