Multikunstneren Rune T. Kidde er på gaden med endnu et af sine finurligt underfundige værker om verdens umanerligt småtossede tilstand, hvor han demonstrerer, hvorledes menneskenes indbyggede selvdekstruktive dårskab uvægerlig fører til det totale sammenbrud.
Kidde har bygget en fantatisk historie op om den monstrøse Rasputin-skikkelse. Et navn, der straks fremkalder billeder af en langskægget, morderisk munk. En magtgal og ondskabsfuld skikkelse altid i gang med at smede rænker og udtænke snigmord på både ægte og indbildte fjender.

Rasputin var yderpunkternes mand. Han tiltrækker mange magtfulde mennesker til sin stadig voksende cirkel af tilhængere, der kaster sig ud i vilde, blodige orgier og grotesk selvpineri. Han sætter fingeren på pulsen. Slut med den troskyldige kirkerøgelse og dydens smalle vej. Verden består af mudder, vodka, tæsk og snavs. De stærkeste slår de svage, og de kloge udnytter de mindre kloge.

Kiddes Rasputin er en omvandrende katastrofe. Han har en ødelæggende virkning på sine omgivelser og den verden, han rejser rundt i. Han er ikke en rar fyr at give magt, som han har agt. Der er død og ødelæggelse i den gode doktor munks kølvand, men Kidde får det alligevel serverer på en ganske lystig og fornøjelig måde for sine læsere.
Det er bestemt ikke kedeligt at følge med i Rasputins voksende storhedsvanvid, der på sin egen storladne og brovtnende russiske facon samtidig koketterer med det grove og bondske. Naturkraften der har blæst alt omkuld på sin vej. Horekarl og drukkenbolt – og zarens yndling. Dødsens farlig og totalt uberegnelig. En frygtet mand der kun kunne ende som offer for snigmordere.

Jeg har lige haft den store fornøjelse at høre Kidde selv læse på fra sin nye bog, og det var så sandelig noget af et herlig oplevelse. Især var det værd at lægge mærke til, hvordan Kiddes stemme fik lagt et ekstra lag af humor på den i forvejen strålende tekst. Det er smukt, morsomt og fornemt underholdende at dykke ned i Sandhedens djævlekløer – og det vil være en rigtig god gerning at lade Kidde indtale den på sin egen helt uforlignelige måde.

Sandhedens djævlekløer

Forfatter: Rune T. Kidde
230 sider
Forlag: Modtryk
Udg.: 02.09.2011
5 glober

Jan Vandall