Er du interesseret i at kende den videnskabelige sandhed om sukker i menneskekroppen, er denne bog en must have. Hvis du tilmed har et gran af forudsætning for at forstå biokemiske forklaringer har du en klar fordel, men matter du ikke en bjælde af det, forfatteren kalder ”biologik”, klarer du den nok alligevel ved at tage det vigtigste til dig, for udover at være spækket med faglig viden er bogen også skrevet i et læsevenligt sprog med klare og tydelige pointer.

Bogen er blevet kaldt årets bog på ernæringsområdet og er et af disse nye lækre eksempler med et superflot shiny hardback cover og dejligt læsbare sider med gode margener og flot sat op. En bog nogle vil have lyst til at købe alene fordi den vil pynte i køkkenet.

Forfatteren Anette Sams er farmaceut, ph.d. og hun har ifølge omslaget udgivet verdens første dybdegående review artikel om sukkers samspil med immunsystemet. Bogens indhold er baseret på 20 års lægemiddelforskning i metaboliske sygdomme og kredsløbssygdomme. Forfatteren ved kort sagt hvad det handler om, og det må man sige gennemsyrer hele bogen. Bogen rummer ganske enkelt oceaner af viden af den slags hvor der er indsigt og overblik over alle nuværende kendte hjørner af emnet, og det er blevet oversat til dansk, så vi andre kan følge bedre med.

Samtidigt tror jeg også, bogen vil appellere til fagfolk med sin lette tilgængelighed og regulære solide viden på en ikke alt for popsmart måde.

Hovedbudskabet i bogen kan kort sammenfattes til at vi skal fokusere på blodsukkeret fremfor alt muligt andet, når det gælder ernæring, både i forhold til vægttab men også i forhold til sygdomsforebyggelse og sygdomsbehandling. Bogen formidler konkret viden: Hvad ved vi om sukker i dag og hvordan skal vi forholde os til denne viden, hvis vi vil være mere sunde? Hvordan kan vi undgå inflammation, tabe os og forebygge livsstilssygdomme? Osv. Det er viden du vil blive sundere af at implementere i din hverdag, men som du også som en sidegevinst vil tabe dig af.

Forfatteren vil have os til at se på sukker med nuancerede biologiske øjne, hvilket er sympatisk, og hun beskriver præcis og grundigt fx hvad fastfood og forarbejdede fødevarer betyder for sundheden, eller hvad der sker i kroppen når vi spiser almindelige fødevarer og hvordan vi kan bruge stabilt blodsukker som medicin. Det skorter mildest taget ikke på argumenter for at ændre sin livsstil til noget mere blodsukkerstabilt for de fleste, og det tillader jeg mig at sige, fordi selv elitesportsudøverne klapser hun ovre fingrene og beder stramme op.

Men gider alle vide alt dette? Næppe. Men måske kunne politikerne der tager beslutninger på fødevareområdet og ernæringseksperter jo bare nærlæse begrundelserne og diverse andre, forældre, tykke, kronisk syge osv. kan så skimme det vanskeligt forståelige og scrolle om i enden af bogen, hvor der kommer en helt konkret anvisning på hvordan man kan stabilisere sit blodsukker på en uge og lave sin egen personlige målrettede sukkerstrategi.

Det eneste jeg har imod denne bog er at den ganske enkelte gange i mine øjne kammer over og får et spiseforstyrret / træningsafhængigt sprogbrug og begynder at tale om at hvis du er sulten, så i stedet for at spise sukker og raffineret korn, så ”tag dig en pulssnack”, som er 20 squats eller noget lignende.

Men jeg vil nok sige det ville være ærgerligt hvis man undlod at læse hele bogen grundigt og i det mindste forsøgte at forstå hvorfor og hvordan det med blodsukkeret er så vigtigt, for det er motiverende at læse om den viden der formidles og der ligger virkelig et stort og godt arbejde bag denne bog, både hvad angår forskning og hvad angår formidling.

Sandheden om sukker

Anette Sams

245 sider

Gyldendal

2017

Gitte Sander