Mette Løvbom kendes bedst som Salattøsen. Hun har forfattet to populære salatkogebøger, der har solgt i stort antal. Nu er hun på banen med ”Salattøsens grønne hverdag”, der ligger sig i forlængelse af den første bog. Temaet er salater til alle fire årstider og til enhver lejlighed. Her er med andre ord alt fra enkle salater til hverdag til mere fancy salater med flere facetter, der er perfekt når du skal brillere til festlige sammenhænge.

Mette Løvboms mission er at få grøntsagerne til at fylde mere i vores måltider – vel at mærke på en smagfuld og interessant måde. Kodeordet i kogebogen er ifølge forfatteren velsmag og enkelthed. Det skal være lettilgængeligt, og i dén henseende gør Mette Løvbom brug af det, hun kalder for sin ”salatværktøjskasse”. I salatværktøjskassen finder vi alt det, der gør en salat spændende og giver en god balance både smagsmæssigt og i forhold til tekstur. Det kan fx være de gode dressinger, knas & knæk, urter, marinader osv.

Bogen er delt op efter de fire årstider. Under hver opskrift er der en signatur, der angiver hvilken form for kød, den pågældende salat vil være egnet at servere til. Nogle af salaterne har mere karakter af at være en selvstændig ret – en forret eller en frokostret. Det kan fx være fordi de består af skaldyr eller ½ kogte æg.

Salaterne er smukke, varierede og fulde af smag. Hun er tydeligvis skrap til at arbejde med forskellige teksturer, sørge for der er fedme tilstede og afbalancere smagsoplevelsen efter de fem grundsmage. Bogens mange opskrifter indeholder da også både rå, marinerede, stegte, grillede, bagte, sauterede, syltede, blancherede og kogte grøntsager. Kort sagt: Grøntsager i alle afskygninger og tilberedt på alle mulige spændende måder. Indimellem er det af samme årsag også en tidskrævende opgave at lave bogens salater.

Salattøsen fokuserer især på de danske grøntsager, frugt og bær mens de eksotiske varer kun anvendes som smagsgiver og et pift – ikke som basiselement i en opskrift. Den største udfordring er, at Salattøsen gør brug af visse råvarer, der ikke er tilgængelige i de discountsupermarkeder de fleste danskere frekventerer. Her bruges fx spiselige blomster, havtorn, glaskål, friske tyttebær, gule beder og hampefrø. Ideelt set ville der være forslag til alternative ingredienser.

”Salattøsens grønne hverdag” læner sig op af tidens trends: At vi skal spise mere grønt og groft. Columbus Leth har taget de indbydende fotos. Bogen indeholder flere gode registerindgange, der er med til at gøre den let at anvende i hverdagen. Der er et årstidsregister, hvor alle opskrifter er listet alfabetisk under de fire årstider. Derudover findes et praktisk råvareregister samt et alfabetisk opskriftsregister. Alt i alt har Salattøsen forfattet en anbefalelsesværdig hverdagskogebog, der hylder det grønne og viser mangfoldigheden i salatkonceptet.

Salattøsens grønne hverdag

Forfatter: Mette Løvbom

Forlag: Politikens Forlag

232 sider. Hæftet.

Udgivelsesdato: 16/8 2018

Anmelder: Nønne Lønne Votborg