Engang var det Tobacco Road af Caldwell, Den lange dal og Vredens druer af Steinbeck der fortalte om dystopien, noir-samfundet, det modsatte af den amerikanske drøm. I Rust finder man den samme fortælling, blot 70 år senere. Her er det kriseramte miljø, arbejdspladserne der forsvandt, husene der tømtes og traileren der blev stående og gjorde det ud for hjem for mennesker der ikke kunne flytte sig. Alligevel er der flere positive elementer i Rust, og i modsætning til miljøet i eksempelvis Tobacco Road, affærdiges mennesket ikke som helt fortabt.

Poe og Isaac er de to ungersvende, den ene skulle have været på college på et football stipendiat, den anden har en søster der kom ind på Yale, men de bliver begge hængende i Buell i Pennsylvania, hvor fremtidsmuligheder er ikke eksisterende. Omsider tager Isaac af sted for at finde et andet liv, Poe slår følge med ham, og inden næste dag er de involveret i et mord, på en måde en heroisk handling, men alligevel – et mord. Den stedlige politimand aner, hvad der er foregået, og det giver ham vanskeligheder, fordi han er kæreste med Poes mor. Poe ryger i fængsel mistænkt for mordet

I grå og sorte nuancer males et detaljeret billede af livet i trailerparken, af livet for Isaac efter morens selvmord og med en far der er alkoholiker, af Poes mor der er syerske og lider slemt at gigt, af Isaacs søster der snød en smule på vægtskålen for at komme ind på Yale.

Rust er Meyers debut fra 2009. Hans næste romaner afventes med spænding.

Philipp Meyer

Rust

Oversat af Jakob Levinsen

400 sider

Gyldendal

Udgivet: April 2017

Birte Strandby