Ordet barnløs er i kategori med ordet arbejdsløs. Noget man er ked af, man har ikke taget sig nok sammen, gjort det rigtige eller tænkt sig om. Det er ens egen skyld.

Laura og Teis er enige om, at de gerne vil have et barn. Stor er derfor skuffelsen, da det viser sig, at Laura ikke kan få børn. Det er ikke klaret med fertilitetsbehandling, og de overvejer adoption. Men Laura vil gerne have et barn der er hendes og Teis’, og så er den eneste mulighed at finde en rugemor. Parret kontakter først en virksomhed i Sverige, og efterfølgende en i Grækenland, Medical Center, der kan garantere, at de anvender Lauras æg.

Det sætter gang i alverdens overvejelser: Er en rugemor en stakkels misbrugt kvinde på linje med en trafficking-prostitueret? Kan man være sikker på, at virksomheden bruger de vordende forældres sæd og æg, vil rugemoderen overhovedet af med barnet igen, og hvordan påvirker rugemoren fosteret?

Forfatteren får fint gengivet jeg-fortælleren Lauras store ønske om at få et barn. Det eneste hun virkeligt ønsker sig, og læseren får også et godt indtryk af, hvor uligevægtig hun er og hvor kraftigt omgivelserne påvirker hende – både fyren der til en fest snakker om, at rugemorsvirksomhederne ledes af profithungrende svindlere, og svigerinden der brutalt siger, at det jo ikke er sikkert, at rugemoren har lyst til at aflevere ungen.

På TV udtaler en jordemor om rugemorsbørnene: … deres situation er fra begyndelsen et planlagt overgreb. Men Teis og især Laura holder fast ved deres ønske om at få deres eget barn med en rugemors hjælp.

Det er en følelsesmæssig rollercoaster, og bedre bliver det ikke, da Laura og Teis’ rugemor angiveligt er faldet og har slået sig, og de straks skal sende 20.000 kr. ekstra til hospitalsbehandling til Medical Center. Er det svindel, og får de overhovedet en baby med hjem?

Vi kommer igennem en række etiske dilemmaer, og bogen kaster skræmmende lys over alle aspekter af projektet. Samtidigt er Rugemor også en roman og som sådan ganske udmærket. Mærkeligt nok kan konklusionen på de mange nuancer i barnløshedspolitikken blive, at Laura er en selvcentreret egoist. Men læs bogen og døm selv.

Rugemor

Marion Thorning

180 sider

Forlaget Lind

Udgivet: 02.11.2021

Birte Strandby