Forfattersøskendeparret Lotte og Søren Hammer har forfattet en uforglemmelig dagbogsroman om livet som ung i Danmark i provinsen under 2. Verdenskrig. Bogen har form som en række dagbogsnotater skrevet af dels den lokale jyske unge mand William og tilflytteren Rosa, der kommer fra København.

William og Rosa går på gymnasiet på matematisk linje i en mindre jysk by. Vi er midt under 2. Verdenskrig. William er søn af byens apoteker og med i modstandsarbejdet; dog uden at han helt selv er klar over konsekvenserne af de opgaver, han og kammeraterne involverer sig i. Rosa og hendes far er flyttet fra København, eftersom moren har fundet sammen med en rig grosserer. Fattigdommen har sendt Rosa og hendes far til provinsen.

Hvor William må kæmpe sig igennem gymnasiet, og kun klarer det med nød og næppe, er Rosa anderledes godt begavet. Hendes evner udi naturfag og matematik overstråler enhver i klassen, og hun duperer da også lærerne. Men klassen har svært ved at acceptere Rosa, hendes flid, tilbageholdenhed og reserverethed. Samtidig nærer mystikken omkring Rosa anledning til spekulationer om årsagen til, at hun og faren har slået sig ned i den lille by Lyngstad og snart løber rygterne. Selv holder Rosa kortene tæt ind til kroppen, skønt hun ikke har spor at skjule.

William er på en gang dybt tiltrukket af den gådefulde, venlige og dygtige Rosa. Da Rosa og hendes far bliver nødt til at udleje et værelse til en tysk officer falder William, som de andre unge i klassen, for fristelsen til at udpege Rosa som tyskervenlig og dét, der er værre. Snart tager begivenhederne fart.

Lotte og Søren Hammer har forfattet en uhyre medrivende og mangefacetteret roman, der har øje for samtidens normer og særkender. Fortællingen viser med al tydelighed, at historiens sammenhænge først forstås, når man en dag ser tilbage. ”Rosa” er en stærk og også bedrøvelig beretning om at være ung under krigen. Den skildrer, hvordan tidens unge lod sig påvirke fra forskellige sider. Men samtidig er den en påmindelse om, at man til hver en tid kan gøre uret når omstændighederne byder til det. Mobningen af Rosa vil være genkendelig for mangen en læser, og dét er med til at gøre bogen vedkommende. I det hele taget er bogens sans for at skildre det psykologiske spil, der foregår mellem personerne, helt unik.

”Rosa” er skrevet i et let og flydende sprog. Læseren føler, at vedkommende står på sidelinjen og oplever begivenhederne udspille sig. Lotte og Søren Hammer har forfattet en af årets bedste bøger. Den kan læses af ung som gammel, kvinde som mand. Det er en historisk fortælling, der giver indsigt om livet under 2. Verdenskrig, men mest af alt er det en vellykket beretning om at være ung, kærlighed og hverdagslivet.

Rosa

Lotte og Søren Hammer

Sideantal: 280 sider, indbundet.

Gyldendal.

Udgivelsesdato: 24-06-2016

Anmelder: Nønne Lønne Votborg