Malene Fenger-Grøndahl er journalist og sammen med Carsten Fenger-Grøndahl forfatter til blandt andet bogen ’Sigøjnere – 1000 år på kanten af Europa’ fra 2006, der danner baggrund for denne bog, der er tilegnet 7. – 10. klasse, men også anvendelig for voksne, der gerne vil have adgang til let information om nationen uden land.

Romaerne kom oprindeligt fra Indien, og måske netop dette at de ikke har et geografisk tilhørssted har gjort, at de er blevet behandlet som Europas stedbørn. I perioder har romaerne været slaver, og de har i virkeligheden og i litteratur været omgivet af myter om uærlighed, magi og musikalitet. Rygtet om magi og ledtog med djævelen opstod i perioder, hvor Europa blev hærget af pest, og romaerne på grund af deres forhold til renlighed oplevede mindre smitte.

Bogen indeholder farvebilleder og faktabokse med forklaringer på eksempelvis NATO, Nürnberg-processen, sproget (romani), ligesom der er andre bokse ’Ordbogen’ med redegørelser for kommunisme, fredløs og stereotyper. Det smukke layout bidrager til at gøre bogen let tilgængelig, samtidigt med at den bugner af information. Opbygningen begynder med historien, herunder 2. verdenskrig, hvor også romaer blev jaget. Dernæst er der en gennemgang af fordomme, romaernes nutidige forhold og vanskelighederne ved at give romabørn fornuftige skoleforhold. Slutteligt er der interviews med rollemodeller, og der er beskrivelse af tiltag på EU-niveau, der skal forbedre romaernes status, juridisk og socialt, herunder  støtte til bevarelse af romaernes sprog og kultur. Desuden uddanner Europarådet advokater, der skal rådgive romaer om rettigheder i forbindelse med uddannelse, beskæftigelse, sundhed og bolig.

To sider med links fuldender det lille udviklende værk.

Malene Fenger-Grøndahl

80 sider

Turbine

Udgivet: 10.04.2012

Birte Strandby