…og husk på, at sandheden skal man altid omgås med varsomhed.

En rigtig røverhistorie om uregerlige Edmund. Hans mor druknede sig, da han blev født, og hans fars familie har aldrig vedkendt sig barnet. Det eneste Edmund har i denne verden, er Holger Drachmanns hat.

Der er ikke nogen i landsbyen, der ved hvad de skal stille op med Edmund, da han er blevet konfirmeret. Men så får han alligevel plads hos en gammel fisker. Da de en dag er ude af fange torsk bliver det dårligt vejr, og den gamle fisker ryger overbord, får lungebetændelse og dør, hvorefter Edmund finder det passende at forlade landsbyen. Han stjæler en hest og skifter navn til Roevmund Egebierg, og som sådan bliver han indlemmet i cirkus og ansat hos den lidenskabelige Petronella. Efter en tid bliver forholdet mindre harmonisk og Roevmund ser sit snit til at stikke af med Petronellas sparepenge. Han flakker lidt rundt og snyder, hvor han kan. Til slut lander han hos enkefru Hannesen. Hende snyder han også, hvorefter han begår et mord, gifter sig og hengiver sig til en tilværelse som ærlig korrekturlæser, mens han fortæller røverhistorier for sin sønnesøn. Sønnesønnen møder som voksen en rig kvinde fra Feministisk Rød Front, og det viser sig, at de to har et røvereventyr til fælles.

Hvert kapitel indledes med et resumé af kapitlets indhold, og slutningen binder en smuk sløjfe af de løse ender. Det er en let historie med overbevisende 1915-agtigt sprog. Der er ikke en morale, men udmærket uforpligtende underholdning, omend det er vanskeligt at holde af Roevmund.
Helle Oldenburg

250 sider
mellemgaard
Udgivet: April 2012

Birte Strandby