I lighed med debuten Et mærkeligt skib er her igen en uhyggelig brutal bog om dagligdagens psykiske vold og det ensomme barn.

Aksel og hans lille familie er til fest og farver, surprise party og en voksende modeljernbane, indtil faren mister sit job. Så går hele familien i opløsning, faren begynder at drikke heftigt, villaen skal sælges, og moren finder en ny mand med penge.

Aksel er 13 år. Han er ældre end hovedpersonen i Et mærkeligt skib, og han er ikke helt så sårbar, måske fordi han har vennen Gregers. Forældrene elsker ham, men ikke så meget, at han får førsteprioritet. Faren styrer hurtigt og direkte mod afgrunden, i et anfald af vanvid begynder han at skyde løs på statuerne ved det hus, hvor hans kone er flyttet hen. Han ender med at komme i behandling og kan ikke overskue at give sin søn den fornødne opbakning.
Aksels forhold til moren er værre. Hun vil gerne have ham med i sit nye liv, men indleder med at give ham en kuvert med penge til en fedmeoperation, så han kan passe bedre til den tilværelse, hun har planer om at føre fremover. Klasselæreren og lægen tilbyder Aksel en slags hjælp, men heller ikke de ser drengen.

Anita Krumbach fremstiller i korte kapitler den tragiske proces for en familie, hvis sammenhold alene er baseret på det, man kan anskaffe sig, hvis man har penge. Mest tragisk er morens forventning om, at man kan købe sig det barn, man ønsker sig og hendes manglende evne til at se det barn, hun har.

Røv og gulvsand

Anita Krumbach
78 sider
Høst & Søn
Udgivet: 11.01.2013

Birte Strandby