At lave tyske film i Tyskland er det samme som at lave dårlige b-film i USA. Bare i dårligere vejr.

Udtalelsen er tillagt instruktøren Detlef Sierck, og det er ham der er romanens hovedperson fra tidlig barndom i Hamburg over en lang international karriere til instruktionen af den sidste film i Hamburg igen mange år senere.

Trods den biografiske opbygning er romanen fængslende læsning. Den unge Detlef er forbløffende kynisk under sin deltagelse i Første Verdenskrig, mens han få år efter udviser stort menneskekundskab, da han begynder som teaterinstruktør.

Kvinderne i hans liv er et særligt kapitel. Lydia er skuespiller og hans første store kærlighed, men derefter møder han Hilde, også skuespiller. Det bliver problematisk, fordi Hilde er jøde i et Tyskland, der allerede i 1933 begynder at skabe restriktioner for jøder. Efterhånden får Detlef svært ved at få stilling som teaterinstruktør, men da hans talenter kommer naziledelsen for øje, vælger de at hyre ham til at indspille film og se bort fra at hans kone er jøde. Da klimaet forværres, forlader først Hilde og siden Detlef Tyskland, og senere tager de begge til USA.
Romanen har et omfattende persongalleri, hvoraf en stor del er autentiske blandt andre Brecht, Rainer Werner Fassbinder og naturligvis Rock Hudson, som Detlef nærmest opfatter som en søn.

Historien er smukt gennemarbejdet og Detlef overbevisende i begejstringen for kvinderne i sit liv og i sin entusiasme for film og teater. Der er meget fokus på de mennesker han omgiver sig med og lidt mindre på hans konkrete værker, men romanen er informativ, nuanceret og underholdende.

Thorstein Thomsen
430 sider
Rosinante
Udgivet: 01.04.2011

Birte Strandby