Med ”Resten af livet” er forfatteren Lisbeth Brun nået til vejs ende med Lendrup-serien. I fire bind følger vi forskellige sider af familielivet i Himmerland fra 1960’erne frem til i dag. Hver bog sætter fokus på udvalgte personer i en familie, der som så mange andre gemmer på hemmeligheder og konflikter.

Bøgerne skulle kunne læses uafhængigt af hinanden, men det stod snart klart, at der går meget tabt uden helhedsbilledet.

Hovedpersonen i ”Resten af livet” er Helle, der er den voksne datter af Marie, som i sin tid bortadopterede hende. De to har forud for bogen her fået kontakt. Helle har købt Fjordagerholm, hvor Marie oprindeligt boede med landmanden Villy. Her vil Helle etablere et ride- og kursuscenter, der primært afvikler ophold for overvægtige børn. Projektet skal vise sig at være særdeles udfordrende for Helle, der b.la. skal have samarbejdet med de to pædagoger til at fungere og ansat en egnet køkkendame.

Bedst som Helle føler, at tingene lysner, stikker et barn af fra opholdet på ridelejren. Snart er medierne i nakken på Helle, der er fuld af angst i forhold til hvorvidt hendes projekt nu må lukke og slukke. Hvor pædagogen Rita er emsig og irriterende, finder Helle derimod støtte i pædagogen Thor, men registrerer det knapt. Udfordringerne står da også i kø! Marie får brug for Helles hjælp da hendes mand dør. Forholdet de to kvinder imellem kommer på prøve, men ikke desto mindre støtter Helle sin mor. Under overfladen fornemmes spændinger, som har rod tilbage i tiden.

”Resten af livet” er fortællingen om en kvinde, der tager favntag med sin skæbne og udfordrer sig selv. Helle er til en start usikker og famlende, men efterhånden som romanen skrider frem, får hun større tiltro på sig selv. I små glimt fra fortiden får vi informationer om Helles liv, og får dermed en forståelse for hendes måde at være på. Ensomheden spiller en vis rolle i Helles tilværelse og læseren fornemmer en underliggende smerte.

Helles karakter indbyder til eftertanke. Der er – for mange af os – noget genkendeligt i angsten for at turde og vove. Fejl begår vi alle. Ikke desto mindre lykkes det Helle at flytte sig, og til sidst åbnes døren da også for nye muligheder.

Lisbeth Brun skriver afdæmpet, roligt og nuanceret. Hun skildrer menneskelivet helt nede på jorden. Det er genkendeligt og til at føle på for de fleste af os! Forfatteren søger om noget at være troværdig ved at være så jævn og direkte, men det hænder indimellem, at visse detaljer skurrer i ørene.

”Resten af livet” og ikke mindst ‘Lendrup-serien’ er oplagt læsning for alle med hang til samtidshistorie og social-psykologiske fortællinger, der tager afsæt i det nære. I Lisbeth Bruns bøger er naturen og Himmerland om noget allestedsnærværende.

Resten af livet

Lisbeth Brun

Fjerde og sidste bind i ”Lendrup-serien”

256 sider

Gyldendal

Udgivelsesdato: 14. 08. 2014

Nønne Lønne Votborg