Et vigtigt bidrag til debatten om menneskerettigheder, kønspolitik og magt

16-årige Thordis bliver voldtaget af Tom der er australsk udvekslingsstudent. Tom er den første, og det begynder med en forelskelse, men slutter brutalt, og han bliver ikke den sidste. Flere år efter kontakter Thordis Tom, og de indleder en lang mailkorrespondance om skyld og skam, og om hvordan de får lukket for fortidens traume. Ved beretningens begyndelse mange år efter voldtægten er Thordis og Tom på vej til Cape Town fra hver sin verdensdel for sammen at få rede på fortidens ugerning, så de kan komme videre med livet.

Thordis har i mellemtiden udgivet en bog om voldtægten og skrevet flere teaterstykker. Hendes kæreste i Island støtter hende i projektet, selvom han ikke er glad for det. Tom og Thordis tilbringer en uge sammen i det der angiveligt er den by i verden der har det højeste antal voldtægter. De bearbejder hændelsen sammen og hver for sig, og får talt om det, de aldrig har kunnet tale om før.

Det er en sært bevægende beretning – mest fra Thordis, men der er også enkelte kapitler med Toms stemme.

Bogen handler først og fremmest om forfatterne og voldtægten, men formår også at sætte voldtægten i større perspektiv. Er der stadigt en generel accept af hvide mænds særlige rettigheder? Thordis og Tom besøger Robben Island og Nelson Mandelas celle, og en sammenligning med anden systemisk ulighed kan ikke undgås.

Ihukommende #MeToo-kampagnen er timingen af udgivelsen ret god – ligesom Märta Tikkanens roman Mænd kan ikke voldtages fra 1975 var det i forbindelse med kvindefrigørelsen i den vestlige verden.

Problemstillingen, den kollektive forholden sig til traditionelle normer, kan sammenlignes med andre fastlåste rammer i vores samfund: vi har levet så længe med bestemte holdninger, at det er næsten umuligt at frigøre sig fra dem og tænke anderledes. Det forklarer måske også vores modvilje mod at gøre noget værdifuldt for klima, miljø og flygtninge.

Thordis Elva og Tom Stranger

Rejsen mod tilgivelse

Oversat af Anne Krogh Hørning

310 sider

Straarup & Co

Udgivet: 01.02.2018

Birte Strandby