Det var en lille, men smuk sag der tidligere på måneden udkom på det helt nye forlag ARTUR, som er en del af forlaget Turbine. Reaktionsmønster af Annemette Kure Andersen er, som forlaget selv skriver ”en lille bog med nøje udvalgte ord”. Med sine kun 57 sider er Kure Andersens nye digtsamling, en lille en af slagsen, dog indeholder den stærke og utroligt smukke digte.

Titlen på digtsamlingen, Reaktionsmønster, går igen i såvel tematikken i digtene, som i selve formen. Digtene fremstår i forskellige mønstrer, der løber ned ad siderne, versene er asymmetriske og brudt op, og det samme er metrikken. Samtidig så handler digtene også om den måde mennesket reagerer på, de mønstre der danner sig i tanker, ord og sprog, når vi konfronteres med verden omkring os. Som på side 14, hvor det hedder: ”Gangbare kunne ordene være/ trin for trin hun breder sin krøllede/ brugsanvisning for livet ud// men sproget er uforståeligt/ hun kender det ikke// kun tallene kan læses/ han siger/ prøv nu at glatte ud”. Der er et fokus på ord og sprog, og ikke mindst på det som ikke kan udtrykkes gennem ord og sprog. Som senere på side 30, hvor det hedder ”Et skel af vand hvad// hun ikke kunne sige højt måtte// holde tæt/ mod brystet/ sand// hed fast besluttet på/ at forlade// klæber fast/ til sved/ fast”. Kure Andersen skriver her en helt vild følelse af usagthed frem. Gennem de mange linjebrud og skæve delinger af ord, skaber hun en følelse af mangel. En mangel på et rum og en plads til at kunne bryde fri og skrige ordene ud. Man sidder tilbage med en følelse af at blive kvalt af ordenes mangel og fastholdelsen, som også subjektet oplever.

Generelt er det som om, at der ikke er plads til digtenes subjekt. Hverken i livet eller i digtene. Som på side 31, hvor Kure Andersen skriver: ”Fastnaglet/ til dagene/ som/ sommerfugle/ sat i/ botanikerens/ æske/ under/ glas/ måtte/ hun/ give/ sig”. Der er ikke plads til subjektet i formen, hvorfor hun må bryde ud, sprænge den traditionelle form i stumper og stykker, og lade dem drysse fint og poetiske ud over de små 57 sider.

Kure Andersen har gjort en enkel og poetisk digtsamling. Den henter sit metaforiske bagland i både det maritime og i naturens små dyr og planter. Alt sammen bidrager det til den sarthed, der præger digtene. Samtidig er der i hvert digt en utrolig gennemslagskræft. ”Less is more” siger man ofte, og det gælder virkelig for Kure Andersens nyeste digtsamling.

Reaktionsmønster

Annemette Kure Andersen

Digtsamling

56 sider

ARTUR/ et turbine forlag

Udgivet: april 2017

Anmeldt af Maria Bøhnke