Bogen her kunne lige så godt have heddet ”pimp din pony”, for her kammer det fuldstændigt over med kreative ideer til at pimpe sin pony op. Forfatterne har givet kreativiteten frit løb til alt hvad der hedder ”gør-det-selv” til sin hest, og bogen er smækfuld af ideer, hvor alle kan være med.

Her er gode flette-ideer til man og hale, anvisninger på at lave pandebånd med swarowski-sten eller knyttede pandebånd, plastronnål, bling på ridehjelmen, lykkecharms, knyttede armbånd, armbånd af hestehår, nakkebeskyttere, gjordbeskyttere, stigbøjleposer, malede stigbøjler, flettede tøjler, hjemmelavede træktove og tøjler, bind din egen rebgrime, hæklede hutter osv. Der er simpelthen alverdens ideer. Rundet af med nogle opskrifter på hjemmelavede godbidder, fluespray og hold nu fast: Hestelagkage.

Alle ideer er udførligt beskrevet og indbydende illustreret med flotte fotos af de sødeste heste og ryttere. Der er dog et aber dabei. Forfatterne skriver om sikkerhed, spørgsmålet er så om de helt unge ridepiger læser al teksten og om der er taget nok hensyn til sikkerheden. Enkelte steder må man spærre øjnene op, for eksempel foreslås det at komme ridehjelmen i vaskemaskinen, hvilket ikke virker ligefrem anbefalelsesværdigt. Frisk og frejdigt foreslås der at binde sin egen rebgrime efter størrelsen på hesten egen grime, men hvad hvis den nu ikke passer perfekt, knuderne kan ramme signifikante nervebaner, hvis de sidder forkert eller grimen bruges forkert. Der foreslås også at sætte en ring i knuderne, og så kan man sætte tøjler i den og ride. Er det nu ikke lige frisk nok. Forestiller mig en halvforkert udført grime, som gør ondt på hesten og ikke er bundet fast nok og hvilke konsekvenser det kan få i virkelighedens verden, hvis en mere nervøs anlagt hest, proppet med sukkerfyldt tørt toastbrød, som der foreslås i hestelagkagen forsøges redet med sådan en hjemmelavet rebgrime.

Billederne er flotte, men nogle steder for små til at illustrere hvordan man skal gøre, nogle steder kan man ikke se ordentligt hvordan opgaven udføres. Du henvises til at google dig frem til hvordan man fx laver en dobbelt overhåndsknob eller fiador-knude, og du henvises til at spørge i din stofbutik hvilket stof man bør bruge til huttens hesteører. Det bliver lidt overfladisk. Med lidt mere grundighed kunne man godt have lavet klarere anvisninger. Der er måske behov for en tilhørende blog med kreative ideer for hestepiger, eller en YouTube serie med anvisninger og indlejrede QR-koder i bogen, så man kunne følge projekterene til dørs med mere support.

På den anden side er bogen en fantastisk inspirationskilde med en kæmpe iderigdom og det er super godt at nogle tænker på at lave sådan et modtræk til det eksisterende præstationsræs i rideverdenen, hvor man her kan få lov til også at udfolde sig kreativt. Bogen viser meget om, hvor sjovt det kan være og hvor enkelt ting kan gøres uden at det behøver koste en halv million, hvilket også kan bevirke at alle kan være med. Der noget befriende ”tilbage til prærien” over bogen.

Bogen er velegnet til ridepiger (og drenge) i alderen 7- 70 år, som har kreativt blod i årerne, der er noget for alle sværhedsgrader. Men husk nu sikkerheden og sundheden derude, når I går i krig med disse sjove projekter.

Charlotte Petersen & Tora Albertsen

Pynt din pony

141 sider

Turbine

2017

Gitte Sander