Pukkelryggens valg er Jacob Kokkedals tredie roman. Det er en rendyrket fantasyroman om den store kamp mellem det gode og det onde i en traditionel fantasy/eventyrverden der kan minde om Tolkiens – dog uden hobitter, men foruden mennesker befolket med både en levende hellig skov med træmænd og orker, dværge, elver, kentauere, minotaurer, mørklinge samt blodtørstige for ikke at tale om magtgale troldmænd med uhyggelig magt – og mange af de onde er savlende menneskeædere med store spidse tænder skabt til formålet.

Vi er i en tid, hvor det onde er på stærk fremmarch. Rent teknologisk lever befolkningerne i denne verden på et tidlig middelalder-stadie. Man rider på heste og slås ned sværd, økser og lanser, men desuden findes der ganske effektiv magi og dødsensfarlig trolddom der er velegnet til at høste død i fjendens rækker. Mens den onde side styres af mægtige heksemestre, er der konger, riddere, godtfolk og elver som helst vil leve i fred på den gode side.

Ondskabens hær er parat til at angribe og erobre både menneskenes riger og de sidste elverfyrsters områder. Hvad verden mangler er helte – eller i det mindste bare en enkelt helt der kan stå i spidsen for modstanden mod heksemestrenes frygtindgydende hære og give inspiration og håb om en lille chanse for sejr. Men helte er en mangelvare. Det er århundreder siden, verden har set ægte helte.

Den efterhånden aldrende konge har ganske vist en søn, Eumon, men han regnes for en værre svækling, der ikke bestiller andet end at sidde med næsen i bøgerne. Mens de onde er i gang med at samle deres styrker til en endeligt angrebskrig dukker en gammel stinkende drukmås, Balt, op og redder prins Eumon fra et morderisk baghold da denne er på vej hjem til kongeslot og hovedstad.

Som tak for sin dåd får den sprutdryppende pukkelryg lov til at bo på slottet. Hver nat drikker pukkelryggen sig bevidstløs af druk, men på en forunderlig måde ender alle de skurke der forsøger at rulle ham som halv- eller heldøde. Trods alle odds bliver prinsen og Balt meget gode venner, Eamon stoler på Balt og Balt hjælper ham. Til sidst bliver Balt en slags huslærer for Eumon i våbenlære og krigskunst samt empati og regeringskunst. Den gode Balt viser sig efterhånden at have flere og flere talenter og en ganske usædvanlig styrke og en godt skjult hemmelighed, der forfølger ham dag og nat.

Mens krigen og det store slag nærmer sig udvikler prinsen sig til en tapper og våbenduelig yngling, og da fjenden står for døren afslører Balts hemmelighed.
Den sidste helt er ikke død. Den uberegnelige og fantasifulde menneskehed kan stadig producere helte og retfærdige ledere.

En roman for fantasy-fans og ungdommelige sjæle der kan lide en god lang historie med action, troldom og indædt kamp med de gode mod de onde – hvor selv elverne er delt i gode og onde, med helte, slyngler og forrædere og med mod og selvopofrelse. Selvom det er en traditionel fortælling er der mange krøller på historien og så er den godt fortalt i et medrivende tempo. Den fordrukne og mystiske pukkelryg giver en spændende vinkel og en god nerve til det traditionelle fantasy-eventyr.

Pukkelryggens valg
Forfatter: Jacob Kokkedal
378 sider
Forlag: mellemgaard
udg.: 10.12.2010
5 glober
Jan Vandall