Chick-lit for viderekomne, mom-lit eller hen-lit? Under alle omstændigheder underholdning i lighed med Desperate House Wifes, for de mondæne facader til trods er der tale om desperation i mange udgaver i det pæne kvarter, hvor det centrale sted er den økologiske Coop og ugens scoop en invitation fra swingerklubben.

Skuespilleren Melora – ifølge amerikanske anmeldere en kopi af Sarah Jessica Parker (TV-serien Sex and the City) har sammen med sin mand adopteret en søn. Men moderskabet er kompliceret, og med psykiaterens hjælp får hun recept på piller, der skal bringe hende lettere gennem barnets første år. Karen er en rammende karikatur af ’den perfekte mor’. Hun opdrager efter bogen, hendes søn har knæbeskyttere på, når han leger, og det meste af hendes tilværelse går op i at gøre det rigtige, indtil et idol viser anlæg for kleptomani.

Rebecca er sexhungrende, hvorimod hendes mand synes at have tabt lysten efter deres barns fødsel. Så er der andre muligheder, også selv om det vil kunne ses på det næste barn. Lizzie er tidligere lesbisk – hasbian – men koncentrerer sig nu om som hvid mor at opdrage en sort søn. Damerne har også ægtefæller men mindre karikerede og mindre væsentlige.

Dette spændende persongalleri går ombord i hverdagens centrifuge med energi og målrettethed. Forfatteren har ment det som en sjov bog, men romanen er tung af sarkasme og uvenlige gengivelser af de træk, vi elsker at hade hos medmennesker. Hermed opnår bogen mom-littens ypperste mål: At underholde.

Karaktererne oplever trods oddsene en form for udvikling, og bagved lurer meningsløshedens spøgelse. Måske er der alligevel input til eftertænksomheden.

Amy Sohn

Oversat af Ulla Oxvig

480 sider

Lindhardt og Ringhof

Udgivet: December 2010

Birte Strandby