Dyrlæge Heidi Nielsen har skrevet og udgivet denne fine, inspirerende og indholdsrige bog om Propriotræning – Effektiv fysioterapeutisk træning for heste og ryttere på alle niveauer.

Indholdet er en gennemgang af hestens primært hjerne og nervesystem, samt argumentation for hvorfor det er vigtigt at træne hesten nervesystem, hvis man vil have en stærk og holdbar hest. Der gennemgås grundig baggrundsviden, diskuteres hvilke heste den fysioterapeutiske metode er anvendelig for, der er konkrete anvisninger på hvordan man udfører øvelser og bagest i bogen er optegnede inspirerende baneforslag til træningen, som foregår med bløde bomme og madrasser. Der er også afsnit om forskellige andre aspekter, for eksempel tænder og hove.

Bogen vil være rigtig spændende for hestemennesker at læse, der er ingen tvivl om at Heidi Nielsen har fat i den lange ende, når hun slår på, at mange heste mangler en sansemæssigt integrerende træning, hvor hesten bruger sin proprioception og nervesystemet på en målrettet måde og øver bevægelser der styrker hestens krop og giver en forbedret core-stabilitet, koordination, smidighed etc. Kropslige ubalancer kan blive mere afbalancerede.

Nogle gange bliver bogen lidt for sælgende efter min smag og man begynder at tænke på om forfatteren får procenter af det – selvfølgeligt hundedyre – udstyr, der bruges i træningen. Det er ærgerligt, og det virker en smule useriøst at bruge 16 sider af en bog på at gennemgå hvordan stort set alle heste har brug for propriotræning og 11 sider med testimonials med overskrifter som fx ” Proprio-træning hjalp os tilbage til stævnerne”.

Dertil lagt at bogen ikke rigtig beskæftiger sig med, hvordan man i dagligdags aktiviteter eller fx på skovture kan integrere metoden på kreativ vis, men næsten omtaler det som om at proprioception kun trænes på denne måde. Den var ikke gået i den menneskelige behandlingsverden. Jeg savnede endvidere at der blev gjort lidt mere ud af den vestibulære og den taktile sans, samt at der kunne være en klarere differenciering og undersøgelsesmetodik i forhold til hvilke heste der præcis har særligt gavn af denne træning. Når der skydes med spredehagl er det ikke altid at man rammer plet, nogle steder spreder bogen sig mere end den samler og vil vide og sige noget om for meget.

Bogen er godt bygget op og fint trykt, dejligt store bogstaver så man ikke behøver at tage sine læsebriller på. Spækket med mange fine illustrationer af både tegninger og billeder. Der er QR-koder man kan scanne for at se videoer, hvilket helt klart gør bogen endnu mere attraktiv, da det er meget inspirerende at se præcis den øvelse udføres der beskrives for eksempel. Der er gjort et kæmpe arbejde med denne bog, og derfor kan jeg simpelthen ikke forstå, at man ikke også lige har fået nogen til at sætte et bedre layout. Tekstmarginen fra kanterne er næsten ikke-eksisterende og at nogle steder virker det som om det gode indhold er kastet/ presset ind på siderne, hvilket er brandærgerligt.

Men når det så er sagt, så er der så stor en faglig viden i bogen, samt mange guldkorn af case-eksempler og udførlig beskrivelse af øvelsesforslag, at jeg helt klart kan anbefale alle, der har lyst til at prøve an med propriotræning at købe bogen, for der er virkelig noget at hente i den. Det er en meget inspirerende bog.

Propriotræning

Heidi Nielsen

216 sider

Bogen kan købes på Heidi Nielsen hjemmeside.

2015

Anmeldt af Gitte Sander