En genfortælling af Carlo Collodis eventyr fra 1881, der ikke har meget til fælles med Disneys film fra 1940. Spørgsmålet er om Collodis roman overhovedet er for børn, men det er til gengæld eventyret her. Ganske vist er alle de rå hændelser genfortalt uden sukker. Både dem vi kender fra Disney om Pinocchio der bliver skåret ud af et stykke træ, lokkes væk fra skolen og tager med drengene til Slaraffenland, hvor han forvandles til et æsel og efterfølgende bliver slugt af en haj – hos Disney er det en hval. Hvad der ikke er med i Disney-udgaven er blandt andet beretningerne om Pinocchios tid som lænkehund, hvordan han bliver dolket og hængt og hans hårde slid, mens Gepetto er syg. Netop det sidste gør ham til en rigtig dreng.

Moralen er den samme i alle tolkningerne, men Pinocchios vej fra strid møgunge over letpåvirkeligt barn til taknemmeligt dydsmønster er langt barskere i den oprindelige udgave, og det er hårde lektioner i ydmyghed, der skal til at få banket Pinocchio på plads. Som i de fleste børnebøger fra før 1970 består indholdet af opdragelse og underholdning.

Det er et spændende kunsteventyr, fascinerende i handling og hændelser, og den foreliggende udgave er lettere end den oprindelige uden at gå så meget på kompromis som Disneys.

Gréban, der også har illustreret ’Hvad sker der for den dinosaur?’, rammer plet her med sine vidunderlige, jævnligt dystre tegninger, der sætter fantastisk perspektiv på hele romanen.

Formidlingen er ok uden at være enestående, men historien er god og illustrationerne alene gør bogen til noget ganske særligt.

Carlo Collodi
Pinocchio

Genfortalt af Lena Lamberth
Illustreret af Quentin Gréban
82 sider
Lamberth
Udgivet: 2010

Birte Strandby